Osnovci sa nastavnicima snimili film „Stazama Svetog Vasilija Ostroškog“

NIS

Završen je dokumentarni film „Stazama Svetog Vasilija Ostroškog“ u režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića, profesora istorije i veroučitelja u OŠ „Bubanjski heroji“.

Naratori filma su  učenici ove škole, a film je realizovan  kroz školski program, kao projekat međunarodne saradnje, a u korelaciji predmeta istorija, veronauka, srpski jezik, geografija, likovna i muzička kultura.

Film je preveden i na ruski jezik.                       

„Na ovaj način želeli smo da približimo i upoznamo roditelje i učenike, sa ogromnim uticajem, i poštovanjem koje svetitelj ima kako kod nas Srba, tako i kod ljudi drugih veroispovesti, muslimana, rimokatolika i drugih“, kaže Đorđe Bojanić.

                    

U filmu je prikazano mesto rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, manastir Zavala, manastir Tvrdoš, manastir Ostrog kao i dešavanja 12. maja 1999. u Niši kao i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu… to je i staza kojom je koračao Sveti Vasilije Ostroški… njegov životni put koji i dalje traje.

                       „O njegovom životnom putu od rođenja do upokojenja zna vrlo malo ljudi“,kaže Đorđe Bojanić

                          Inače, grad Niš je konačno dobio hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Inicijativa za podizanje hrama potekla je od samih građana Niša. I to, kao blagodarnost, za čudesno sačuvanje građana od kasetnih NATO bombi koje su 12.maj 1999. godine, tokom agresorske NATO pakta izručene na Niš. Tom prilikom niko nije stradao od građana.

                      „Na ovaj način pokušali smo i da približimo duhovnost i Pravoslavnu veru kojoj, u većini, pripada srpski narod“, poručuju  autori filma Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović.

                       Film je urađen bez finansijskih sredstava i dobiti, a aurori se zahvaljuju svima koji su pomogli da ovaj film bude prikazan. Film možete pogledati preko jutjuba.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare