Oskrnavljen Park tolerancije u Tvrđavi

NIŠ

Tokom Niške nedelje ponosa, 28. juna, predstavnici sedam Lokalnih mreža za prevenciju diskriminacije i i podršku LGBT osobama u Srbiji u sklopu zajedničke konferencije „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ nastavili su sa sadnjom sadnica u Parku tolerancije u Tvrđavi. Prve sadnice u ovom parku, koji se nalazi nadomak Gradske bašte, posadili su predstavnici niške lokalne mreže 17. maja na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i lezbofobije, saopštilo je danas  Udruženja gradjanki “Ženski prostor”

“Osim sadnje dodatnih sadnica, 28. juna postavljena je informativna tabla o Parku tolerancije, na kojoj je objašnjeno kako je Park nastao.

U nedelju, 2. jula, aktivisti i aktivisti  Inicijative „Kolektiv“ prilikom sportkog dana u okviru Niške nedelje ponosa u Tvrđavi, videli su da je park uništen, tj. da mladice drveća počupane, a informativna tabla iščupana i odnešena.

U ponedeljak, 3. jula, aktivistkinje Ženskog prostora, organizacije koja je realizovala Nišku nedelju ponosa, prijavile su ovaj sličaj policiji i na njemu se trenutno radi. Osim krivične prijave, podneti su i odštetni zahtevi od strane JKP Medijana, u čijoj nadležnosti je park i počupane sadnice, i od strane organizacije za lezbejska ljudska prava- Labris, u sklopu čijeg projekta su nastale Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Srbiji i koja je vlasnik ukradene info-table.

Organizatorke i organizatori Niške nedelje ponosa apeluju na nadležne institucije da se počinioci što pre nađu i adekvatno sankcionišu, kako bismo zajedno pokazali da u naš grad ne podržava pretnje, niti nasilje bilo koje vrste”, navodi se u obaveštenju dostavljenom JUGpressu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare