Oronule fasade i krovovi koji prokušnjavaju su največi problemi stanara

NIŠ

Najveći problem koji muči stanare zgrada jesu oronule fasade, a najčešći krovovi koji prokišnjavaju, kažu profesionalni upravnici stambenih zajednica koji ovim problemima dodaju i kvarove na liftovima čija je popravka može da košta i do milion dinara, a toliko para je potrebno izdvojiti pa i više i za sanaciju krova. Stanari sami ne mogu da finansiraju sve ove popravke, ali će sada u pomoć da im pritekne Grad Niš koji je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj  raspisao javni poziv za zamenu krovova, liftova i fasada. Tim povodom organizovan je  Info dan u Oficirskom domu za upravnike stambenih zajednica na kome su oni mogli da saznaju kako da se prijavei šta im je potrebno od dokumentacije.

     Prema rečima Ivana Pavlovića iz KLER-a, Grad izdvaja 30 miliona dinara za sufinansiranje trećine sredstava koje će stambene zajednice izdvojiti za sanaciju krovova i fasada i za popravku liftova. Aplikacija stambenih zajednica za ovaj projekat može da iznosi najviše milion dinara. Na osnovu toga očekuje se da 30 do 40 stambenih zajednica reše svoje probleme. Javni poziv je raspisan do 22.februara. Niš ima preko 100 registrovanih stambenih zajednica.

    „ Svedoci smo da  zadnjih 40 godina nije ulagano u stambene zajednice a  posledica toga su i oronule fasade i gubitak  toplote u našim domaćinstvima, krovovi  koji prokišnjavaju, liftovi koji ne rade.Ovaj javni poziv je  prvi korak ka sanaciji svih ovih problema. Grad je  izdvojio 30 miliona dinara iz budžeta, a novčana podrška stambenim zajednicima i stambeno poslovnim zajednicima za rešavanje problema  iznosi 30 posto od  ukupnog iznosa troškova. Maksimalni iznos koji grad daje je do milion dinara“, kazao je Ivan Pavlović iz KLER-a.

      On je dodao da je zadatak stambenih zajednica koje se prijavljuju da dostave, između ostalog, i list nepokretnosti, ali to može po službenoj dužnosti za njih da pribavi i Grad.

      Violeta Djorić je profesionalni upravnik.

   „ Najveći problemi su fasade, a najčešći problem su krovovi. Niko nije svestan koje su sve posledice od pada jednog dela fasade sa 7 sprata, a kada se  radi o krovovima onda su posledice vidljive u stanovima stanara. Liftovi su, takođe, veliki problem i mogu da budu opasni po život stanara. Najskuplja investicija za koju ne smemo ni da pitamo je sanacija fasade. Cena radova na saniranju fasade ide i do osam i po miliona dinara “, istakla je Violeta Djorić.

      Ana Kostić je savetnik Glavnog gradskog urbaniste i predsednik Komisije naglašava da je sanacije fasada i krovova  od velikog značaja.      „ Naša država troši 40 posto više struje u odnosu na sve države u  regionu. Naši stanovi su od 7 do 8 stepeni  hladniji u odnosu na zgrade koje imaju termoizolaciju i zato je jako  bitno da naše zgrade budu energetski efikasnije u smislu termoizolacije, zamene stolarije i ostalih delova zgrade koji treba da se obnove. Država je prepoznala na nacionalnom nivou ovaj problem pa se iz tog razloga i organuzuju ovi javni pozivi kako bi što više zgarda bilo sanirano. Samim tim dolazi do smanjenja potrošnje električne energije i smanjenja iznosa na računima naših građana“, kazala je  Ana Kostić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare