Oricio: Nema jakog demokratskog društva, bez slobodnih medija

BEČ-BEOGRAD

Direktor Kancelarije predstavnika OEBS za slobodu medija Jirgen Hajsel ocenio je da se u proteklih godinu dana nastavio trend pretnji medijima i novinarima u regionu, a posebno zbog pandemije kovida 19 postojeći problemi u slobodi medija su dodatno naglašeni.

Hajsel je, u onlajn debati o bezbednosti medija, ukazao da se on obraća ovim povodom jer je OEBS trenutno bez predstavnika za slobodu medija, a skup se održava onlajn, umesto u Beogradu, zbog pandemije.

Od Sarajeva i konferencije održane pre godinu dana, rekao je on, nastavio se trend pretnji medijima i novinarima, a najveća zabrinutost ostaje posebno za novinarke, koje su izložene dodatnom nasilju, seksualnom, rodnom i pretnjama u onlajn sferi.

U ovoj godini, rekao je Hajsel, koja je posebno obeležena pandemijom kovid-19, postojeći problemi u slobodi medija i izražavanja dobili su nove “slojeve” u slobodi izražavanja i pristupu informacijama.

U vremenu zdravstvene krize, od posebnog značaja je da javnost dobije informacije koje su tačne, precizne, na vreme i pouzdane, rekao je Hajsel i predočio da je tada potrebno da vlada uloži dodatne napore da zaštiti ulogu novinara i medija.

Pandemija je donela ne samo zdravstvenu krizu, već i donela je ekonomsku krizu za mnoge medije, kroz pad tiraža novinara i oglašavanja, pristup resursima kada su potrebne pouzdane informacije, dodao je on.

Agencije za sprovođenje zakona pozivam da učestvuju u debati kako bi obezbedili povoljno okruženje za slobodu izveštavanja, onlajn i oflajn, rekao je Hajsel i napomenuo da se samo saradnjom može povećati bezbednost novinara.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izneo je uverenje da značajan napredak u postavljanju preduslova za bezbedan rad novinara i medija može biti kroz konstruktivan dijalog, međusobno razumevanje i stalno učenje.

On je ocenio da Radna grupa za bezbednost novinara može da posluži kao model saradnje državnih institucija, civilnog društva i međunarodnih institucija.

Efikasnost istraga i tužilaštva ugrožavanja bezbednosti novinara je značajno ojačana, ocenio je Oricio i naglasio da se ne može tolerisati nekažnjivost za napade na novinare.

Nema jakog demokratskog društva, bez slobodnih medija, poručio je Oricio.

Indi Milo iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Albanije, zemlje koja predsedava OEBS, rekla je da je konferencija prilika da se razmena iskustva u zaštiti slobode medija, izražavanja, a da je poseban izazov zaštita novinarki od zastraživanja onlajn i oflajn.

Izvor :FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare