Organizovan performans „Da li nas oružje štiti ili plaši“

VRANJE

Kako bi ukazali na važnost poštovanja i primenu principa nulte tolerancije na nasilje nad ženama volonteri Odbora za ljudska prava,  SOS telefona i Centra E8 u pešačkoj zoni u Vranju organizovali su performans „Da li nas oružje štiti ili plaši”.

„Trećina žena u Srbiji bude ubijeno vatrenim oružjem. Istraživanja na osnovu medijskih izveštavanja pokazuju da je u periodu od 2012. do 2016. godine u porodično-partnerskom odnosu 33 odsto žena ubijeno upravo iz vatrenog oružja. Za poslenjih pet godina ubijeno je 170 žena u porodičnom nasilju, a njih 57 stradalo je od vatrenog oružja“, kaže Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

Ona dodaje da je 2014. godine na podučju Pčinjskog okruga iz vatrenog oružja, odnosno lovačke puške ubijena jedna, a 2015. dve žene, koliko i 2017. godine.

Civilne organizacije smatraju da se bezbednost može podići raznim procedurama.  Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici krenula je 1. juna, kojim je detaljno regulisan postupak svih učesnika državnih organa i ustanova kada je reč o krivičnim delima sa elementima nasilja.

Danijela Trajković iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju kaže da je do sada zaprećena kazna bila od dve do 10 godina zatvora, a poslednjim izmenama, koje su stupile na snagu, od 2 do 12 godina.

„Izmenjena je i funkcionalna nadležnost sudova, tako da je  iz Osnovnog, to preraslo u nadležnost Višeg suda, čime je zakonodavac jasno poslao poruku o značaju društvene opasanosti ovog krivičnog dela“, kaže Trajkovićeva.

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova procenjuje da u nelegalnom posedu ima oko 220 hiljada  komada vatrenog oružja. Prema drugim izvorima ta brojka je 900 hiljada.

Kazna za nelegalno držanje oružja po novim izmenama zakona je šest meseci do pet godina. Predviđena je i novčana kazna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare