Organizacija Porečje Vučje održala je prvu radionicu za poljoprivrednike u okviru projekta ,,Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“

LESKOVAC

Održana je prva od tri planirane radionice za poljoprivrednike u okviru projekta ,,Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“. Radionica je organizovana u svečanoj sali Doma kulture u Vučju, a u aktivnostima su učestvovali zainteresovani poljoprivredni proizvođači iz ovog mesta. Organizaciju Porečje Vučje podržali su predstavnici nekih lokalnih ekoloških organizacija i neformalnih grupa, predstavnici Doma kulture Vučje i Mesne zajednice Vučje.

“Na radionici smo se bavili uticajem ambalažnog otpada od pesticida na životnu sredinu, mogućnostima za tretman i odlaganje ove vrste otpada, javnim politikama koje regulišu upravljanje ovom vrstom otpada, kao i pronalaženjem najprihvatljivijeg modela za rešavanje ovog problema na lokalnom nivou i na nivou grada Leskovca. Možda najbitnije bilo je čuti kako se poljoprivredni proizvođači odnose prema ovom problemu, i da li oni imaju neke predloge kako da se na svima odgovarajući način reši. Učesnici radionice iskazali su spremnost za uključivanje i u druge aktivnosti naše organizacije u okviru ovog projekta, gde mislimo na akcije čišćenja reke, odvajanja ambalažnog otpada od pesticida na izvorištu, i proces zagovaranja prema donosiocima odluka na lokalu za adekvatno i održivo rešenje problema ambalažnog otpada od pesticida. .

Pred nama su još dve radionice, u Čukljeniku i Nakrivnju, gde se nadamo ništa manjoj zainteresovanosti i odazivu poljoprivrednika za učešće u aktivnostima i pružanju podrške za postizanje predviđenih rezultata”, kaže koordinatorka na projektu Milkica Jović.

Ovaj projekat podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare