Opre Roma Srbija: Džej da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD

Građanski pokret Opre Roma Srbija obratio se gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću sa inicijativom da se preminuli romski i srpski pevač Džej Ramadanovski sahrani u Aleji zaslužnih građana.

Uticaj na bogatstvo srpske kulture i muzike, kao i ukupno kulturno nasleđe koje je Džej Ramadanovski ostavio iza sebe je nemerljivo i ovim putem vas pozivamo da odobrite da mu se oda počast za sve što je svima u Srbiji zauvek ostavio, naveo je pokret Opre Roma u pismu gradonačelniku Beograda.

Naš pokret, dodaje Opre Roma, okuplja više od 10.000 Roma iz cele Srbije i ova inicijativa je za nas od ogromnog značaja.

U saopštenju se navodi da je pokreta dobio pristanak porodice.

Proslavljeni folker Džej Ramadanovski umro je danas u 56. godini, javlja “Nova.rs”.

On je preminuo usled zastoja srca.

Džej je u nedavnom intervjuu izjavio da je u strogom karantinu zbog zdravstvenih problema koje ima i da bi koronavirus bio poguban za njega.

Rođen je u višečlanoj porodici obućara Mazlama i radnice Gradskog Zelenila Barije Ramadanovski kao jedino muško dete. Porodica Ramadanovski vodi poreklo iz opštine Resan u Makedoniji.

Rane godine života provodi u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu. Nakon razvoda roditelja izvesno vreme provodi živeći sa bakom po majci, da bi posle zbog sklonosti ka maloletničkoj delinkvenciji vreme do punoletstva proveo po domovima za vaspitanje dece i omladine.

U toku boravka u domu izučava autolakirerski zanat i nakon odsluženja vojnog roka posao dobija u Industriji poljoprivrednih mašina “Zmaj” gde se međutim ne zadržava dugo, i vraća se životu na ulici i sitnom kriminalu.

U to doba muzikom se bavio amaterski.

Upoznavši se sa Marinom Tucaković, odlučuje se na prvi ozbiljniji korak u bavljenju muzikom.

Sa pesmom “Zar ja da ti brišem suze” učestvuje na festivalu MESAM 1987. godine i osvaja drugo mesto.

Tokom 1990tih bio je popularan u celoj nekadašnjoj Jugoslaviji a naročito u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dok je bio na vrhuncu popularnosti pravio je turneje po inostranstvu (u Nemačkoj, Švedskoj, Kanadi, SAD…)

Džej se takođe pojavio u filmu iz 1989. godine „Hajde da se volimo 2“, gde je izveo jednu od svojih, tada popularnih pesama, ”Slažeš li se ti”.Na Grand festivalu 2008. godine je osvojio drugo mesto sa pesmom „Imati pa nemati“.

Izvor:FoNet-Nova.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare