Opozicija se dogovara oko Beograda

BEOGRAD

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da je na izborima u Beogradu glasalo 916.960 ljudi, uz navode da je za SNS i SPS glasalo 412.094, a za stranke opozicije više od 485.000 birača, što znači da su građani glasali za promene, a da će večeras do 20 sati podneti zahtev za uvid u džakove sa biračkih mesta u gradu.

Đilas je posle sastanka svih opozicionih stranaka rekao da su stranke opozicije prikupile zapisnike sa svih biračkih mesta, ali će tek od 18 sati članovi GIK iz opozicje imati uvid u primedbe iz zapisnika i tada će se znati da li će, i na koliko mesta, izbori biti ponovljeni na osnovu prigovora za koji je zakonski rok sutra u 12 sati.

On je najavio da će predstavnici opozicije večeras do 20 sati, kada ističe zakonski rok, podneti zahtev i za prebrojavanje listića, odnosno uvid u džakove na po pet odsto biračkih mesta za koliko svaka lista ima pravo.

Od člana GIK Zorana Alimpića smo obavešteni da podaci sa 135 biračkih mesta nisu uneti u preliminarne rezultate koje je GIK dao, a na njima glasa više od 100.000 ljudi, dok 36 biračkih mesta nije uneto jer zapsinici nisu doneti u Komisiju i prema njegovim procenama na oko 20 odsto mesta će glasanje biti sasvim sigurno ponovljeno, predočio je Đilas.

Mi smo prikupili sve zapisnike i kada ne bi bilo ponavljanja izbora odnos vlasti i opozicije po broju mandata bi bio 55-55, ukazao je Đilas, navodeći podatke sa 88,6 odsto biračkih mesta.

Lista “Ajmo ljudi” je osvojila 2,8 odsto glasova, a u slučaju da pređe cenzus dobija tri mandata, dva na račun Srske napredne stranke, jedna na račun liste Ujedinjeni za pobedu Beograda, pa bi odnos bio 56-54 ili 57-53 u korist opozicije, naveo je lider SSP.

Ujedinjeni za pobedu Srbije pozivaju Beograđane koji će imati mogućnost da glasaju na ponovljenim izborima za stranke opozicije da pomognu kolegama da uđu u gradski parlament i da zajedno vodimo grad na drugačiji način, rekao je Đilas i naveo da listi Ajmo ljudi nedostaje 0,2 odsto da bi prešla cenzus.

On je rekao da su sve liste, čiji su predstavnici danas bili na sastanku, rekle da nemaju nameru da prave vlast sa SNS u gradu.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i kandidat na listi “Ajmo ljudi” Boris Tadić uveren je da postoji verovatnoća da će pobediti na mnogim mestima na kojima će izbori biti ponovljeni i da će ući u beogradsku skupštinu.

Posle toga biće jasno otvorena mogućnost da se formira gradska vlada od sadašnje opozicije i u ime liste “Ajmo ljudi” mogu da kažem da ćemo formirati gradsku vladu samo sa strankama opozicije, a ne sa SNS, naglasio je Tadić.

Aleksandar Jovanović, ispred koalicije Moramo, rekao je da Beograd nije glasao sa SNS i Ivicu Dačića, jer je 70.000 građana glasalo protiv njih.

Jasno je da u ovom trenutku Vučić nema većinu i pored toga što nisu prebrojani svi galsovi, a tek sledi prebrojavanje i ponovno izjašnjavanje na mestima gde je došlo do krađe, tvrdi Jovanović.

Večeras ili sutra ćemo znati na kojim mestima su tačno krali, rekao je Jovanović i naglasio da Beograd više nikad neće biti u rukama SNS.

Ispred koalicije NADA obratio se Vlada Đorđević, koji je rekao da treba promeniti vlast da Beograd prodiše i zato su na večerašnjem sastanku.

Nikola Dragićević ispred stranke Zavetnici rekao je da su se, uprkos velikim pritiscima, odazvali pozivu opozicije.

Nedvosmisleni smo izrekli stav da u skladu sa svojim mogućnostima branimo svaki glas koji je osvojila opozicija u Beogradu. Moramo biti realni i reći da opozicija u ovom momentu nema većinu za formiranje vlasti, ali posle ponovljenih izbvora postoji relana šansa da se do dogodi, kazao je Dragićević.

Ukoliko dođe do takve situacije, mi ćemo se odazvati pozivu da razgovaramo, ne o foteljama, već programskim načelima, istakao je on.

Slaviša Miletić iz Dveri je rekao da je, prema onome kako su glasali Beograđani, jasno da je Goranu Vesiću “došao kraj i da treba da ode u penziju”.

Opozicija treba da formira sledeću gradsku vlast, rekao je Miletić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare