Opasne poruke Rio Tinta

BEOGRAD

Više ekoloških organizacija uputilo je danas Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da zabrani oglašavanje “opasne poruke kompanije Rio Tinto” za projekat Jadar, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije.

Zahtev je potpisalo više od 30 organizacija, među kojima je i Udurženje građana “Ne damo Jadar – Loznica protiv Rio Tinta”, kao i Odbranimo reke Stare planine, ali i naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević i profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije Ljiljana Tomović.

U zahtevu se ocenjuje da je prekršen Zakon o oglašavanju u članu 6 a u vezi sa oglasnom porukom koja se poziva na mišljenje određenih naučnika, stručnjaka ili potrošača, te se dodaje da poruka mora biti potvrđena, dokumentovana i poverljiva.

Ističe se da je u oglasnoj poruci navedena lažna tvrnja da je jedno od najznačajnijih ležišta litijuma u Srbiji, te se navodi da ta tvrdnja nije potvrđena, dokumentovana, niti proverljiva i da se tom porukom utiče na formiranje mišljenja javnosti.

U zahtevu se navodi i da je prekršen niz članova Zakona o oglašavanju, jer projekat “Jadar” nije dobio dozvolu za ekploataciju, kao i da je prekršen član 10. kojim je zabranjeno podsticanje ili odobravanje postupaka koji su zabranjeni propisima o zaštiti životne sredine i iznošenje neistinitih tvrdnji.

Navodi se da je porukom prekršen i Zakon o javnom informisanju i medijima, koji propisuje istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje građana Srbije. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare