Opančići za “Branka”

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila donaciju, više od 30 opanaka Folklornoj grupi “Branko” .

Opanci su proizvedeni u Opančarskoj radnji “Peka” u Svrljigu.

Srpske opanke sve je teže naći i imaju visoku cenu na tržištu, zbog toga sve veći broj folklornih društava ima potrebu za donatorima, kažu iz ovog društva.

Grad Niš u saradnji sa Opančarskom radnjom “Peka” iz Svrljiga, donirao je danas opanke za mlađi uzrast Folklornog ansambla “Branko”.

Predaja “opančića” je obavljena Parohijskom domu niškog Sabornog hrama a prisustvovao je i starešina protojerej-stavrofor Branko Cincarević.

“Imali smo zahtev od naših kulturno-umetničkih društava koja okupljaju veliki broj dece u dijaspori, pre svega u Austriji. Posle mog boravka u Beču i saradnji sa njima i prvoj tranši opanaka iz ovih krajeva u Beč, došli smo na ideju da pomognemo našim mališanima u Nišu, koji se bave foklorom“, rekla je Sotirovski.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla “Branko” Marijana Cvetković Kesar, kaže da su mali “Brankovi” igrači do sada igrali u balatankama, što je predstavljalo problem.

“Od sada je nošnja kompletirana, a folkloristi će imati priliku da pokažu svoje umeće na predstojećoj Svetosavskoj akademiji, navode iz ovog društva. (kraj) DN7MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare