Ono što se uči u Japanu, uči se i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu

NIŠ

Niška gimnazija ‘‘Svetozar Marković“ ove godine upisuje četvrtu generaciju  učenika Odeljenja internacionalne mature. Kao i prethodnih godina za ovo odeljenje vlada veliko interesovanje učenika. Inače Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu jedna je od tri gimnazije u Srbiji koje imaju odeljenje internacionalne mature, a  to su još Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Desta beogradska gimnazija.

                                      „Učenici koji žele da se nađu u klupama ovog odeljenja prijemni ispit polagaće krajem juna, a ima dosta zainteresovane dece. Program internacionalne mature je isti u celom svetu. I u Njujorku i u Japanu i u svim zemljama koje imaju ovaj program u školama, uče se isti predmeti kao i u Gimnaziji „Svetozar Marković“, kaže direktorka ove gimnazije Milica Milosavljević.

                                       Učenici imaju šest predmeta. Osnovni predmeti su im matematika, srpski i engleski jezik, dok ostale predmete biraju iz grupe prirodnih nauka,biologija i hemija, i društvenih, geografija i filozofija. Imaju i obavezne aktivnosti koje su i jezgro ovog programa – “Teorija znanja” i “Kreativnost, aktivnost, usluge”, “Istraživački esej”. Nastava se sluša isključivo na engleskom jeziku, a maternji jezik koriste samo na časovima srpskog jezika, kažu u školi.

                                     „Oni uče po posebnom programu koji je jednak za sve škole koje su u ovom programu. Isto tako ispite koje polažu, polažu u isto vreme kada i njihovi vršnjaci u ostalim zemljama.Nakon položenih ispita na kraju školovanja njima se otvaraju vrata svih svetskih univerzieta. Mnogi učenici koji su sada kod nas četvrti razred dobili su stipebdije i primljeni su na inostrane fakultete. U neku ruku za njih je to olakšavajuća okolnost jer već unapred znaju šta će studirati“, ističe direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“.

                                  Učenici odeljenja internacionalne mature u gimnaziji “Svetozar Marković“ na završnom ispitu pokazuju odlične rezultate i to iznad svetskog proseka. Program internacionalne mature sprovodi se u više od pet hiljada škola u 144 zemlje širom sveta.

                                  “Ono što ovaj program čini onim što jeste je “Kreativnost, aktivnost, usluge”. Neka vrsta društvenog korisnog rada. Đaci su u obavezi da rade još nešto osim da idu u školu. Neće moći samo da se uči i da se imaju dobre ocene. Oni moraju da izađu iz učionice i da rade nešto drugo, da učestvuju u nekoj predstavi, da organizuju svoju izložbu, da nešto snime, da se takmiče u nekom sportu ili da se bave društveno korisnim radom. Da se osmele da na taj način pokažu svoju kreativnost”, istakla je jednom priliom direktorka Milica Milosavljević. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare