Oni stvaraju muziku za decu na znakovnom jeziku

NIŠ

Mi smo grupa Zu Zu Zujalice i stvaramo i izvodimo muziku za decu, tako se predstavljaju  Milica Lazarevic, Filip Lazarevic i Dragana Jocić Lazarević. Trenutno imaju  snimljenih desetak pesama i spotove na YouTube-u za njih sedam. Trude se da pesmice budu poučne, tako da su teme uglavnom vezane za prirodu, životinje, biljke, ekologija, zdrav život i lepo ponašanje. Zbog epidemije korene malo su “usporili” sa radom, ali nisu prestali da se druze sa svojom publikom.

                                   “Pored muzike, imamo i dve predstave u kojima izvodimo svoje pesmice. Prva predstava je novogodišnja, a druga nosi naziv “Čuvari prirode” i premijerno je izvedena na otvaranju Nisville festivala prošle godine. Sa njom smo učestvovali i na inkluzivnom festivalu “Art zona za sve” u Zaječaru, kao i na “Dečijem festu”, u Oficirskom domu. Obe predstave su interaktivnog karaktera i deca aktivno učestvuju, rešavaju zagonetke, pevaju i plešu sa nama. Takođe, sve pesmice i predstave su prevedene na znakovni jezik, jer želimo da sav naš sadržaj bude dostupan svoj deci”, kazu Zujalice.

                           Imali su puno planova za ovo proleće i leto, međutim, morali su da otkažu predstave i još neka snimanja.

                           “Naravno, bilo je jako teško raditi za vreme vanrednog stanja, ali smo svaki mogući trenutak koristili za snimanje i montažu spota za pesmicu “Prase”. Roditelji su nam pisali kako deca nestrpljivo iščekuju nove nastupe i druženja, pa smo osmislili akciju zajedničkog stvaranja spota za pesmicu “Lke le”. Pozvali smo sve drugare da nam pošalju svoje snimke, crteže ili fotografije koji će biti deo spota. Naime, smislili smo da Lke le znači  poziv Prirode i pozdrav Prirodi, tako da, kad god izgovorimo ove čarobne reči, budimo prirodu u sebi i oko sebe i spremni smo za druženje sa njom!”, dodaju Zujalice.

                       Cilj nam je bio da podsetimo i decu i ljude da, gde god da se nalazimo i šta god da radimo, priroda je uvek tu i treba je pozdraviti, sarađivati sa njom, zahvaliti joj se i čuvati je, kazu ovi mladi i kreativni ljudi.

                     “ Stiglo nam je pregršt zanimljivih videa, crteža i fotografija i spot se upravo završava. Takođe, spremamo se da u jednom videu predstavimo i delić Zuzu poezije i nadamo se da ćemo inspirisati decu da stvaraju svoje stihove. Što se tiče ostalih planova, uskoro krećemo da radimo jedan zanimljivi projekat. U pitanju je muzičko-edukativni program za decu, ali više detalja ćemo moći da damo za koji mesec”, tajanstevi su nasi sagovornici.

                  Ono sto ih cini bas posebnim je das u sve njihove pesme prevedene na znakovni jezik.

                         „U Srbiji u školama nema znakovnog jezika, pa deca ne mogu da uče maternji jezik. Znakovni uče ili od roditelja ako su gluvi, a uglavnom nisu, ili od vršnjaka, ili tek kada napune 14-15 godina, kada krenu na neki kurs. To je mnogo kasno da bi mogli da razviju svoj intelektualni potencijal, jer im je vokabular ograničen“ ,upozorava Milica Lazarević – zujalica Mic.

                           Reakcija kod dece je vidljiva, a zadovoljni su i roditelji.

                                 „Deca ponavljaju znakove, pričaju sa drugarima koji ne čuju, trude se da upamte što više simbola, to je vrlo zabavno za njih. Pitaju nas kako da kažu ’Dobar dan’, kako da se zahvale, da kažu ’Čuvar prirode’ i slično. Mogu da kažem da smo ovim pristupom pogodili baš to što smo želeli. Roditelji nas koriste kao dobar primer, kao vid edukacije, i to je nama izuzetno važno“, kaze Mic dodajuci da na ovaj nacin bitno  uticu i na svest ljudi o postojanju znakovnog jezika i gluvih osoba kako se ne bi marginalizovale.

                          Zujalice žele da predstavu „Čuvari prirode“ vidi što više ljudi. Za sada je igrana u Nišu, Leskovcu i Zaječaru, a potrudiće se da je vidi publika i u ostalim gradovima, kao i u zemljama u okruženju, gde već ima interesovanja za ono što Zujalice rade.

                      Kao što smo već govorili, sve što radimo, radimo iz ljubavi i ovaj “hobi” ne bi bio održiv da nemamo podršku čitave zajednice. Zujalice nismo samo nas troje, Zujalice čine naše porodice, prijatelji, saradnici i, naravno, predivna deca i roditelji koji nas podržavaju, inspirišu i daju vetar u leđa. Voleli bismo da spomenemo i divne ljude iz NKD-a i zahvalimo se na sjajnoj saradnji u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji”, kazu na kraju Zujalice.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x