OEBS OSUDJUJE NAPAD NA NOVINARA NA KOSOVU

PRIŠTINA/BEČ

 

 

Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović izrazili su danas zabrinutost povodom jučerašnjeg napada na Gazmenda Morinu, novinara informativnog portalaVeriu.info u Južnoj Mitrovici.

 

„Snažno osuđujem ovaj napad. Trebalo bi da novinari imaju mogućnost da slobodno i bezbedno rade, bez obzira na temu kojom se bave,“ – istakao je Schlumberger.

 

Morinu su fizički napale dve osobe, od kojih je jedna odbornik skupštine opštine, nakon njegovih kritičkih članaka o upravi rudnog kompleksa Trepča.

 

„Zadatak novinara je da istraže sva moguća pitanja od javnog interesa, a obaveza javnih službenika da budu odgovorni,“ – rekao je Schlumberger. On je takođe pozvao organe za sprovođenje zakona i opštinu Južna Mitrovica da preduzmu odgovarajuće mere.

 

„Napad na novinara je napad na društvo u celini,“ – istakla je Mijatović. „Fizička bezbednost je osnovni preduslov kako bi pripadnici medija mogli da rade svoj posao. Ovaj incident mora da se brzo istraži i počinioci privedu pravdi.“

 

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Misija pomaže u očuvanju slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare