OEBS OBUČAVAO KOSOVSKE POLICAJCE

VUČITRN
Misija OEBS na Kosovu je  danas  u Vučitrnu završila dvonedeljnu obuku naprednog nivoa o vođenju informativnog razgovora tokom istrage za 20 pripadnika Kosovske policije.

Učesnici obuke naučili su nešto više o modelima vođenja informativnog razgovora sa žrtvama, svedocima i osumnjičenima, kao važnom aspektu istražnog postupka. Tokom obuke je istaknuta razlika između informativnog razgovora i saslušavanja, govorilo se o važnosti uređenja prostorije u kojoj se obavlja razgovor, osobinama efikasnog ispitivača, cilju procesa vođenja razgovora i analizi ponašanja.

,,Do većine informacija bitnih za istragu dolazi se putem informativnih razgovora. Istražitelji i pripadnici policije dužni su da pridaju veći značaj informativnom razgovoru kao izvoru informacija, te moraju razviti veštine neophodne za planiranje, vođenje i ocenu informativnog razgovora,“ izjavio je Henrik Malmquist, direktor Odeljenja za sigurnost i javnu bezbednost Misije OEBS na Kosovu.

Obuka je u održana u Akademiji za javnu bezbednost, a zasnivala se na proceni potreba za obukom Kosovske policije kao i na zapažanjima OEBS o postojanju potrebe za obuku o vođenju informativnog razgovora tokom istrage. Većina učesnika obuke bili su pripadnici istražnih jedinica Kosovske policije i iza sebe već imaju završene kurseve, koje je podržala Misija, na teme kao što su osnovni nivo vođenja informativnog razgovora tokom istrage i analiza izjave o krivičnom delu.

Misija OEBS na Kosovu ima mandat da štiti i promoviše ljudska prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Misija redovno organizuje napredne i specijalizovane kurseve za službe koje sprovode zakone i propise.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare