OEBS OBUČAVA KOSOVSKU POLICIJU O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIMINALOM

 

PRIŠTINA

 

Dvonedeljni trening o zamrzavanju, zadržavanju kao i o oduzimanju imovine stečene kriminalom je organizovan za 13 policajaca Kosovske policije od strane Misije OEBS-a na Kosovu a finansiran od strane Nemačkog Ministarstva spoljnih poslova,  koji je održan u Prištini .

 

Trening je bio fokusiran na poveċanje znanja učesnika o tome kako da istražuju aktivnosti pranja novca koje rezultiraju zaplenom imovine stečene kriminalom u skladu sa medjunarodnim standardima i zakonima o ljudskim pravima. Posebna pažnja je stavljena na pisanje dobro opravdanih razloga sa dokazima radi zamrzavanja, zadržavanja i oduzimanja imovine stečene kriminalom.

 

“Potreba za organizovanjem treninga na ovu temu je identifikovana na sastancima koje smo imali sa višom upravom Kosovske Policije, tako da smo angažovali dva savetnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, gde su obojica bili viši istražitelji za pranje novca sa velikim iskustvom u medjunarodnom okruženju, da bi obučili policajce praktičnom i teoretskom aspektu ovog procesa”, izjavio je John Corrigan, šef odseka za organizovani kriminal u Misiji OEBS-a na Kosovu.

 

Učesnicima su date smernice za zakonodavstvo u vezi sa zamrzavanjem i oduzimanjem imovine stečene kriminalom. Takodje su proučavali izmišljeni scenario pranja novca u vezi kojeg su učesnici dali svoje mišljenje o tome kako treba nastaviti sa istragom u skladu sa trenutno primenjivim zakonima.

 

“Mnogo je lakše planirati i sprovesti istragu ako istražitelji imaju celu sliku u vezi scenarija pranja novca”, rekao je trener Bil Durrant. “Ovo policajci sada imaju znanje kako da zakonski postupaju u vezi sa zahtevima za zamrzavanje, oduzimanje i zaplenu i da to bude ispravno odmah na početku. To ċe sačuvati dosta vremena u buduċim istragama”.

 

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat za zaštitu ljudskih kao i prava zajednica ali i za promociju, demokratizaciju, kao i razvoj sektora javne bezbednosti. Redovno se realizuju napredni i specijalizovani kursevi kao i podučavanje agencija za sprovodjenje zakona, uključujuci i ovaj poseban deo koji se odnosi na organizovani kriminal.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare