OEBS na Kosovu pokreće kampanju protiv nasilja nad ženama

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu danas pokreće internet kampanju povodom obeležavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja (od 25. novembra 2016, Međunarodnog dana eliminisanja nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava), čiji je cilj slanje poruka da je nasilje u porodici zločin i da ga treba prijaviti.

Kampanja se sastoji od letka koji sadrži detaljne informacije o tome šta je nasilje u porodici, kako ga prepoznati i kakva vrsta podrške je na raspolaganju žrtvama; fotografija i ličnih poruka javnih ličnosti na Kosovu na ovu temu; i konceptualnih poruka koje naglašavaju koliko je značajno otvoreno govoriti protiv nasilja.
Nasilje u porodici je jedan od najrasprostranjenijih oblika nasilja u svetu, a Kosovu nije izuzetak. Prema statističkim podacima Kosovske policije, samo u 2016. godini prijavljeno je preko 800 slučajeva nasilja u porodici. Ove cifre su u stvarnosti verovatno veće jer postoji tendencija da se ovaj zločin krije.
Misija OEBS-a na Kosovu radi, između ostalog, na promovisanju prava žena i njihovom osnaživanju i eliminisanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. U tom procesu Misija angažuje i muškarce koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i promovišu je.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare