OEBS : INSTITUCIJE NA KOSOVU DA REAGUJU U SLUČAJEVIMA PORODIČNOG NASILJA

PRIŠTINA

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger izjavio je da relevantne institucije treba više da urade kako bi snažnije reagovale na slučajeve porodičnog nasilja.

Schlumberger je rekao da su tokom protekle tri godine, žene bile žrtve u 80 odsto prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja i da se broj prijavljenih slučajeva svake godine blago povećava.

„Međutim na Kosovu, kao i u ostatku sveta, broj prijavljenih slučajeva ne prikazuje adekvatno obim nasilja nadženama ili razmere problema porodičnog nasilja,“ rekao je on.
„Porodično nasilje se često smatra kao „unutrašnje pitanje porodice“ i neprijavljivanje takvih slučajeva predstavlja veliku zabrinutost,“ dodao je Šlumberger.

Odgovori relevantnih institucija često izostaju, upozorio je on.

„Primer toga šta može da se dogodi žrtvi porodičnog nasilja bez odgovarajuće reakcije je nedavno ubistvo Zejnepe Bytyçi-Berisha iz Suve Reke. Njen slučaj pokazuje slom sistema koji treba da pomogne i zaštiti žrtve ovakvih zločina.“

Šef Misije OEBS-a je rekao da je nakon njene smrti, Misija ispitala reakcije institucija koje su odgovorne da joj pruže pomoć, i da su rezultati bili razočaravajući.

„Izveštaj koji danas objavljujemo ukazuje na nedovoljne korake koju su preduzeti kako bi se ona zaštitila i istražili navodi o porodičnom nasilju njenog supruga. Ovo se desilo, čak i nakon njenog pokušaja samoubistva 2012. godine,što je izgleda predstavljalo krajnji pokušaj da se potraži pomoć od relevantnih institucija i predstavljenih dokaza da su ona i njena jedanasetogodišnja ćerka bile zlostavljane više puta,“ rekao je Schlumberger.

„Pravni i regulatorni okviri za zaštitu lica kao što je Bytyçi-Berisha i privođenje počinilaca porodičnog nasilja pravdi, generalno, postoje na Kosovu. Ipak, vlasti, kosovska policija, tužioci, kancelarije za zastupanje i pružanje podrške žrtvama i centri za socijalni rad, moraju više da urade kako bi ispunili svoje obaveze u ovakvim slučajevima, “ dodao je Šlumberger.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare