Oduzetu parceli im godinama grad ne plaća ali je prodata novom vlasniku iako nije bila deo stečajne mase

LESKOVAC

Oduzetu parcelu im opština i grad Leskovac godinama ne plačaju, iako je za deo parcele novac isplaćen, njihovim sestrama , ali je prodata novom vlasniku iako nije bila deo stečajne mase.

Iz Gradskog veća grada Leskovca ih upućuju na sud, iako adekvatne odluke postoje.

Nikolić Snežana i Janković Vinka, obe iz Leskovca, uputile su tužbu Upravnom sudu u Beogradu 13.05.2020. godine, a predmet spora je poništaj rešenja Gradskog veća grada Leskovca 465-5/94-03 u kome se tvrdi da ne može da poništi rešenje i time ugrožavaju, tvrde Snežana i Vinka, njihova Ustavna prava, jer po evropskoj konvenciji, privatna svojina pravnih i fizičkih lica je neprikosnovena.

„Naše parcele nije platila skupština opštine, niti firma CYCLON AUTO Beograd, niti su naše parcele ušle u stečajnu masu, pa ne pripadaju njima. Od katastra sam tražila, sve promene od 01.11.1989. godine, od kada smo nasledile imovinu od pokojnog oca Stamenković Stojana. Imovna je podeljena na 5 jednaka dela. Skupština opština je isplatila tri korisnika, a Janković Vinka i Nikolić Snežana nisu isplaćene. U katastru smo otkrili da nemaju ni jedan pravni dokument po kome su parcele prebačene na DP „Nevprom“. Upravni sud može da proveri o kakvom se problemu radi, da bi mogli da ostvarimo svoja prava.“

Snežana i Vinka su se obratile i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, uputivši molbu u kojoj traže stručnu pomoć, smatrajući da im je narušeno osnovno ustavno pravo na imovinu. U tom dopisu se kaže da je „Pravosnažnim rešenjem Skupštine opštine Leskovac br 465-5/94-03 od 01/11 iz poseda Mladenović Simke, Blagojević Dušanke, Stanković Dobrunke, Janković Vinke i Nikolić Snežane izuzeto neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište kp. br. 8815/10 u površini od 77m2, kp.br. 8815/1 u površini od 797 m2, kp.br.8815/4 u površini od 1145m2, kp.br 8815/3 u površini od 1145m2, kp.br 8815/2 u površini od 486m2 i kp.br 8815/7 u površini 149m2, sve u KO Leskovac za potrebe preduzeća za promet robe i usluga Nevprom u Leskovcu radi privođenja nameni prema detaljnom urbanističkom planu grada Leskovca, u cilju proširenja kompleksa za izgradnju skladišnog prostora i parkinga za teretna vozila.

Na osnovu rešenja Skupštine opštine Leskovac br 465-5/94-03 od 01.11.1994. godine Mladenović Simka, Blagojević Dušanka i Stanković Dobrunka namirile su se za oduzeto zemljište, te se nisu pridružile zahtevu za poništaj predmetnog rešenja.“

U dopisu stoji i da su Janković Vinka i Nikolić Snežana dana 22.10.1997 god, pred Odeljenjem za finansije i imovinsko pravne poslove opstine Leskovac sačinile poravnanje između predstavnika „Nevproma“ i njih pri čemu se predstavnik „Nevproma“ obavezao da isplati sporno zemljiste za 15 dana, a mi smo dužni da se odreknemo poseda.“

Međutim, kako tada DP „Nevprom“ nije isplatio naknadu za izuzeto neizgrađeno zemljište, one su se obratile Opstinkom sudu u Leskovcu. Potom je DP „Nevprom“ otišao u stečaj i svi poverioci su podneli zahtev za izmirenje duga. Privredni sud u Leskovcu doneo je odluku da parcele Janković Vinke i Nikolić Snežane ne uđu u stečajnu masu stečajnog dužnika. Nad DP „Nevprom“ pokrenut je i okončan stečajni postupak pred Trgovinskim sudom u Leskovcu, kojim su Snežana i Vinka oštećene za naknadu za izuzeto neizgrađeno građevinsko zemljište, s obzirom na to da su stavljene u poslednji isplatni red. Na javnoj prodaji celokupno zemljište sa objektima je prodato firmi CYCLON AUTO DOO Beograd, iako nije posed ušao u stečajnu masu. 

Snežana i Vinka obratile su se svim nadležnim organima i to predstavniku preduzeća, gradskom pravobranilaštvu, republičkom pravobranilaštvu, odeljenju za finansije i imovinsko pravne poslove, kao i geodetskom zavodu.

„Geodetski zavod nema ni jedan pravni dokument na osnovu koga je prepisao nas posed DP „Nevprom“. Svi su sa žaljenjem saslušali ili odgovorili na našu molbu, ali niko nije dao rešenje kako da se okonča ova dugogodišnja agonija“ navodi se u pismu.

„Gradsko vece kao pravni lek nas je uputio da vodimo upravni spor od 15.01.2020 god, koji još traje i ne znamo ishod. Gradsko veće je sigurno imalo na uvid uverenje geodetskog zavoda gde se vidi prenamena zemljista. U katastru smo otkrili da oni nemaju ni jedan pravni dokument po kome su parcele prebacene na korišćenje DP „Nevprom“. Po rešenju Skupštine opštine Leskovac prvo su nam uzeli parcele 1994. godine, a potom 08.09.2015. godini objavili u Službenom glasniku grada Leskovca.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Groot
Groot
2 godine pre

Sramota a da njima neko duguje to bi odma bilo naplaceno

Zadnji put uredio 2 godine pre Groot