Održano književno veče “Stih za Ogija”

VLASOTINCE

       U organizaciji Kulturnog centra Vlasotinca i Jelene Đokić u sali Kulturnog centra održano je , treći put za redom, književno veče “Stih za Ogija”. Kulturni centar Vlasotince raspisao je literarni, a ove godine i likovni konkurs pod nazivom ,,Stih za Ogija” Literarni konkurs je bio raspisan u tri kategorije za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za afirmisane pesnike. Konkurs je okupio mnoge učenike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore sa Kosova, a tema ovogodišnjeg literarnog i likovnog konkursa bila je “Ljubav nije samo reč”.

          Danica Petrović, glumica kazivala je stihove pesnika Todeta Nikoletića.  Dečja himna  “Nema sveta ni planete” najavila je poznatog srpskog pisca za decu Ljubivoja Ršumovića. Ršum je publiku pozdravio kazivanjem svojih stihova, mnogobrojni učenici u publici nisu odoleli poznatom piscu i zajedno sa njim horski recitovali njegove pesme. Ovom prilikom Ljubivoje Ršumović, rekao je da je član Vladinog tima za preporod Srbije  i sela, te da se obilaskom Srbije došlo do podatka da u oko 200 srpskih sela u školama ima po jedan đak, upravo u to ime, kako pisac reče, izrecitovao je svoju “Zdravicu narodu Srpskom “. Igor Jurić, predsednik fondacije ,,Tijana Jurić”, koji je kao gost prisustvovao ovoj kulturnoj manifestaciji, podsetio je šta je  Fondacija radila tokom proteklih nekoliko godina, i najavio aktivnosti za naredni period.

          Na ovogodišem konkursu “Stih za Ogija”, prispelo je preko 160 literarnih ra i likovnih radova. Pesnik Tode Nikoletić, govoreći o prispelim radovima ,  rekao je da  “ kada jer reč o prispelim radovima na ovogodišnjem konkursu “Stih za Ogija “ svodi se  na jednostanu ocenu odličan, pet, za optimizam, za različitost, za saosećajnost, za humanizam,za načitanost. Učestvujući na konkursu  pokazali ste  da ima na čemu  da ostane  ovaj svet.”Najbolji likovni rad  je uradila Tamare Marinković, učenice osnovne škole “8. oktobar” iz Vlasotinca.

       U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto za literarni rad pripalo je učenici Irini Sekulić, iz OŠ “Avram Mrazović’’ iz Sombora.  Pohvale za radove pripale su :  Anji Spasić, učenica sedmog razreda OŠ“Sveti Sava “,Klokot , Kosovo i Metohija,  Doroteji Ilić, učenica sedmog razreda OŠ “Siniša Janić” Vlasotince, Osnovnoj Školi “Vasa Čarapić”, Beograd , mentoru Snežani Stojanović, Harisu Halibašić iz  Prve osnovne škole iz Živince u  Bosni i Hercegovini. Najveća posebna nagrada koja je ustanovljena ove godine  “Ogijeva Blagodarnica” pripala je u ovoj kategoriji učenici petog razreda OŠ “8.oktobar” Mariji Arifović.

         U kategoriji srednjih škola prvo mesto dele dve učenice vlasotinačke gimnazije  “Stevan Jakovljević”, Jovana Janković 2/2 i Saška Janković 4/1. Pohvale za radove su dobili i vlasotinački gimnazijalci: Jelena Petković, učenica četvrtog razreda, Anastasija Kostić 1/2, Marija Glišić 1/2, Boris Stojanović 1/3, Marta Banković 1/3, Mina Todorović1/2, Katarina Anđelković 1/2, Nikolina Stevanović 1/2 I Marijana Ilić 1/3, dok je posebna nagrada “Ogijeva Blagodarnica” u ovoj kategoriji pripala je gimnazijalki  Minji Carić,3/3.  U kategoriji afirmisanih pisaca prvo mesto  pripalo je Jeleni Milenković,  Beograd , a “Ogijeva Blagodarnica” vlasotinačkoj pesnikinji Svetlani Pešić.

     Posebno lep gest u ime domaćina učinio  je direktor Kulturnog centra, Boban Dimitrijević , kao jedan od organizatora ove manifestacije, kada je na bini uručio “pasoše varoši vlasotinačke “ Ljubivoju Ršumoviću i Jeleni Milenković, što je izazvalo odobravanje i veliki aplauz prisutne publike na ovoj kulturnoj manifestaciji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare