Održani protesti “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”

NIŠ

Pod sloganom “Nijedna žena manje, ni jedna mrtva više” danas su u Nišu održani protesti protiv  porasta nasilja u porodici, ubistava žena i dece.

Nevladina organizacija Centar za devojke organizovao je danas u prepodnevnim satima  okupljanje u Obrenovićevoj ulici u Nišu u cilju podrške borbi protiv nasilja u porodici. Na protestu su bile žene iz Niša i Vlasotinca. Istovremeno i sa istim ciljem organizovano je okupljanje  ispred Centra za socijalni rad u Nišu  koje organizovalo udruženje “Porodična filharmonija”. Nakon posebnog tihog  demonstriranja nezadovoljstva zbog sve prisutnijeg nasilja koje je u prošloj nedelji imao krvav epilog – ubijene su dve žene i jedno dete , one su zajedničkim nastupom u ukazale na opasnost od porodičnog nasilja ali i pozvale nadležne organe da reaguju pravovremeno, adekvatno i koordinirano. One su dale podršku ženama i deci, koje trpe nasilje u porodici.

“ Zakoni su dobri,ali se ne primenjuju kako treba a institucije nisu zainteresovane. Danas smo ovde da pozovemo državu i institucije kao i zapošljene u institucijama , ali pre svega sudove i centre za socijalni rad, tužilaštvo   i sve ostale aktere da reaguju. Koordinacija svih nadležnih aktera je neophodna. Nevladin sektor ne može da u ovakvim slučajevima budu sa strane. Nevladin sektor uticao je na donošenje zakona a utiče i na njihovu promenu. Centar za devojke se ovim pitanjem bavi 20 godina. Mi se zalažemo za takav princip pristupa žrtvi tako što joj se veruje. Uz žrtvu treba biti od početka do kraja postupaka. Svakoj pojedinačno se treba  posvetiti” rekla je Tatjana Nikolić , izvršna koordinatorka organizacije  Centrar za devojke, koji postoji već 19 godina I radi na osnaživanju mladih žena I devojaka kroz aktivizam, edukaciju I kreativnost.  Ona je dodala da je besmisleno isključiti nevladin sektor iz procesa pomoći žrtvama nasilja  u porodici . I da će tek kad država shvati ozbiljnost problema biti pozitivnih pomaka u borbi protiv porodičnog nasilja.

„ Cilj okupljanja je da se podigne svest  naroda koliko je važno da podrži ovakve skupove kao i svih nadležnih institucija, kako više ne bi dolazilo do nasilja ili bar da se u drastičnoj meri smanji.  Problem nasilja se mora ozbiljno shvatiti. Ukoliko nastavimo da se oglušujemo, ono što se desilo u Beogradu može lako da se desi u bilo kom delu Srbije, gradu, selu , pa I u našem gradu. .  U Nišu su žene “zatvorene” , ne žele da pričaju o nasilju “, rekla je  rekla je Milica Bugarin ispred nevladine organizacije Porodična filharmonija koja se bavi problemima porodice. Govoreći o zaštiti žena I dece u porodicama u kojima ppostoji evidentno nasilje ona je potencirala “Ako se dozvoljava nasilniku da viđa dete, mora da se obezbede i majka i dete, ne sme da postoji nijedan promil šanse da im se nešto desi u tom viđanju, a kamoli ubistvo “, rekla je Milica Bugarin.

Predstavnice i jedne I druge organizacije apelovale su na bolju organizaciju zaštite žrtava, primenu sankcija i omogućavanje boljeg obezbeđenja u canttrima za socijalni rad.

Mada je radni dan, očekivalo se prisustvo više zainteresovanih na skupovima. Ono je izostalo. Nije bilo nikoga iz nadležnih institucija, ali ni veće podrške građana.

Nije li ovo dovoljan indikator odnosa društva prema nasilju u porodici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare