Održani ,,Dani gljiva Vlasotince 2022.

VLASOTINCE


Vlasotinačko Gljivarsko društvo ,,Rujnica” tradicionalno u poslednjih nekoliko godina sa puno uspeha organizuje manifestaciju ,,Dani gljiva Vlasotinca”. Tako je bilo i ove godine, tačnije u periodu od 19. do 21.avgusta održani su peti po redu ,,Dani gljiva Vlasotince 2022.” I ako vremenski uslovi drugog dana u subotu nisu bili naklonjeni učesnicima ovog zanimljivog i atraktivnog skupa zbog vremenskih nepogoda planirani program aktivnosti, ipak, je sproveden na najvišem nivou i na zadovoljstvo mnogobrojnih gostiju, posetilaca i znatiželjnika ove manifestacije.

 • Naše Gljivarsko društvo ,,Rujnica” osnovano je 2017.godine i trenutno broji dvadesetak aktivnih članova kao i 40 dece uzrasta od 4 do 14 godina. Ciljevi delovanja društva su usmereni ka edukaciji dece i odraslih, proučavanju biodiverziteta, zaštiti staništa, produbljivanju ekoloških svesti, naučnom pristupu gljivama i razvoju turizma – upoznaje nas sa, životnim putem” GD ,,Rujnice” Sunčica Jović, predsednica ovog po svemu uspešnog društva.
  JUGpress: Kada su održani susreti ,,Dani gljiva Vlasotince 2022.” ?
  Predsednica S. Jović: – U periodu od 19.do 21.avgusta u Vlasotincu održani su peti poredu „Dani gljiva Vlasotince 2022.“ u organizaciji našeg gljivarskog društva “Rujnica” .
  JUGpress: Kako je bilo na ovoj manifestaciji i skupu gljivara ?
  Predsednica S.Jović: – Manifestacija je otvorena u petak 19. avgusta izložbom samoniklih gljiva na Nešićevom keju, u najlepšem delu Vlasotinca i pored reke Vlasine. I ako je suša, kao gotovo elementarna nepogoda, učinila svoje, moglo se videti četrdeset vrsta gljiva pa su članovi društva i više nego zadovoljni. U galeriji na keju gosti i posetioci mogli su videti postavku fotografije na kojima je prikazana gljivarska kuća, rad sa decom, prethodne manifestacije, kao i crteži najmlađih članova.
  JUGpress: A bilo je i samostalne izložbe jednog od članova vašeg udruženja ?
  Predsednica S:Jović: – Da, tako je. U posebnom delu galerije prikazana je i prva samostalna izložba naše mlade članice društva Ksenije Jović koja je posetiocima pored velikih ljubavi prema gljivama i prirodi predstavila i svoju veliku ljubav i talenat prema slikarstvu.

 • JUGpress: Vremenski uslovi nisu vam bili naklonjeni drugog dana u subotu ?
  Predsednica S. Jović: – U subotu 20.avgusta aktivnosti su se realizovale u selu Komarica. Gosti, prisutni građani i deca su obišla tri različita terena u cilju popisa gljiva opštine Vlasotince i evidencije stanja staništa. I ako je kiša padala u više navrata to nije uticalo na realizaciju planiranih aktivnosti. U gljivarskoj kući je pripremljen ručak za sve učesnike, kao i svečana večera za goste.
  JUGpress: Koja su dešavanja bila u nedelju poslednjeg dana ove, nesumnjivo, 6lepe manifestacije?
  Predsednica S.Jović: – U nedelju naši gosti imali su turistički obilazak grada gde su gostima prikazane prirodne lepote našeg malog mesta i okoline. A gotovo svi oni su bili više nego zadovoljni onim što su mogli da vide.
  JUGpress: Iz kojih sve mesta imali ste goste ?

 • Na manifestaciji su prisustvovali gljivari i ljubitelji prirode iz Sremske Mitrovice, Raške, Ćuprije, Svrljige, Niša i Vranja kao i veliki broj naših sugrađana. Posebno nas je obradovalo prisustvo velikog broja dece koja su izrazila želju za učenjem u našem društvu.
  JUGpress: Koji su planovi vašeg udruženja u danima koji su pred vama ?
  Predsednica S: Jović: – Pred nama je period u kome ćemo nastaviti rad na popisu gljiva i zaštiti staništa, realizovati aktivnosti za decu u prirodi, raditi na edukaciji naših članova i zainteresovanih građana. Tako imamo u planu da dovršimo opremanje gljivarske kuće u selu Komarica kako bi obezbedili sve uslove za boravak i realizaciju aktivnosti našeg društva.
  JUGpress: Imate ideju, koliko smo načuli, da se o gljivama malo više uči i u đačkim klupama ?
  Predsednica S.Jović: – U izradi je još i nastavni plan i program slobodne aktivnosti ,,Gljivarstvo” koji će se naći pred Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tako se nadamo da se o gljivama uči u školi kako bi se i ovaj svet približio učenicima. Napisan je i priručnik za decu “Gljivarčić” koji će u septembru biti predstavljen MGSS-u i time se počinju sa edukacijom dece i njihovog sticanja zvanja o gljivama i gljivarstvu.
  JUGpress: Od koga ste sve imali pomoć i podršku za ovaj trodnevni skup gljivara?
  Predsednica S.Jović: – Veliku podršku u organizaciji trodnevne manifestacije dala je opština Vlasotince i Turistička organizacija opštine Vlasotince koji su velika potpora i podrška društva od samog osnivanja. Podršku smo dobili i od medija i portala kako iz Vlasotinca tako i iz Leskovca i Niša. U realizaciji su pomogli i Perica Jović preduzetnik AB KOP iz Orašja, Zlatan Stojanović iz Gložane, Agro miks iz Gložane, HSV DOO Vlasotince, Piljara „Blizanci“, STR „BUCI“ Boljare, Pekara „Rastavnica“ Boljare. U ime našeg društva, i svoje lično ime, svima njima dugujemo veliku zahvalnost na pruženoj pomoći, uz nadu da će zajedno sa nama biti i iduće godine na šestom skupu gljivara iz Srbije – rekla nam je na kraju razgovora, predsednica društva ,,Rujnice”, Sunčica Jović, očigledno zadovoljna uspešnom organizacijom ove manifestacije.


Bivši fudbaler Goran Cekić
PUNO TRČI I SVE SLUŠA
Goran Cekić u poslednjoj deceniji prošlog veka važio je za jednog od najtalentovanijih fudbalera Vlasine. Sada je veoma aktivan u udruženju sa svojom suprugom Lidijom. Čak je i bolje fizički spreman u odnosu na vreme dok je trčao za fudbalskom loptom.

 • Imao sam za trenera čoveka koji je od mene tražio da puno trčim, a meni se, tada, nije baš puno trčalo. Ali zato sada puno trčim i slušam svoju suprugu, kao i čelne ljude udruženja – reče nam vredni i poslušni Goran Cekić i sa pivskim flašama otrča da posluži prisutne goste u prvom redu novinare, koji mu nisu bili najnaklonjeniji u ocenjivanju njegovog učinka na utakmicama kada je igrao.

Gost predsednik Mikološkog saveza Srbije
ZORAN JELENKOVIĆ
Među mnogobrojnim gostima obreo se i prvi čovek Mikološkog saveza Srbije Zoran Jelenković, koji se skupu obratio posle prigodnog pozdravnog govora Sunčice Jović, predsednice GD ,,Rujnice” i Žakline Stojanović, zadužene ispred lokalne samouprave za zaštitu životne sredine.

 • Dobro sam upoznat da ovdašnje društvo ima ozbiljan potencijal i podršku samog društva, što je veoma važno, jer tamo gde se skuplja narod tamo se jedino može raditi edukacija naših članova. I svi oni koji žele da se edukuju mogu doći kod nas da to i učine – poručio je predsednik Mikološkog društva Srbije, predsednik Zoran Janković.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare