Održana tribina “Svaka kuća – sigurna kuća”

NIŠ

Sigurna kuća u Nišu za šest godina rada bila je utočište za 737 žena i dece žrtava porodičnog nasilja, rekla je direktorka te ustanove Sonja Šćekić na tribini „Svaka kuća sigurna kuća“ koja je povodom početka obeležavanja Medjunarodnih dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 25. novembra do 10. Decembra, održana u Skupštini grada Niša.

U toku ove godine u Sigurnoj kućije  zbrinuto 111 osoba i to 55 žena i 56 deteta, što je prosečan broj za poslednjih nekoliko godina. Od kada je osnovana do danas Sigurna kuća nikada nije bila prazna. Ono što zabrinjava je da je više mladjih žena koja dolaze u Sigurnu kuću. Ranije je prosečna starost žena bila oko 40 godina, a sada je 30 godina . To govori da žene kraće vreme trpe nasilje i da se ranije javljaju za pomoć.

Naša iskustva govore da su žene ranije trpele nasilje u proseku deset godina pre prijavljivanja nasilnika, a sada je to vreme smanjeno na pet godina„, izjavila je Šćekić.

Proteklih godina smanjio se broj žena koje su se posle boravka u Sigurnoj kući vratile nasilnicima.

U  2015. godini nasilniku se vratilo 50 odsto korisnica Sigurne kuće. U 2016. godini bilo ih je 30 odsto, a ove godine 17 odsto„, izjavila je Šćekić koja je dodala da  se veliki broj žena koje su boravile u Sigurnoj kući posle boravka u ovoj socijalnoj ustanovi vraća roditeljima ili rodbini. “Sve veći broj žena ima podršku svoje primarne porodica”, rekla je  je Šćekić.

Žene  su  hrabrije,  ranije se odlučuju da potraže pomoć i prijave nasilje a tome doprinose I zakonska rešenja koja predviđaju oštrije sankcije prema nasilnicima.

Žene imaju sve više poverenja u državne ustanove i institucije, a stupio je na snagu i novi zakon koji je uveo nove mere pomoći žrtvama nasilja“, kazala je Šćekić.

Ona je istakla da su značajnoj promeni svesti gradjana kada je u pitanju porodično nasilje doprinele ustanove, institucije i mediji, zajedničkim radom na rešavanju tog problema.

“Tribina je bila izuzetno potresna I na sve nas je ostavila veliki utisak. Grad Niš je pokazao da više nego ozbiljno radi na tome da se zaustavi nasilje. Puna sala, podrška građana , gradonečelnika, šalje jasnu poruku, a to je da je nasilje nedopustivo”, izjavila je za JUGPRESS Sonja Šćekić.

Prisutni su mogli da pogledaju I dokumentarni film “Svaka kuća, sigurna kuća”, autorke Marije Gojković.

“ Bila mi je velika čast I zadovoljstvo da budem gost u Nišu  I sarađujem sa Sigurnom kućom. Puštanje dokumentarnog filma čiji sam autor u punoj Sali I reakcija gledalaca govore da smo na pravom putu. Taj put znači da se svaka žena oseća sigurno u svojoj kući, kaošto I sam film kaže. Najteže je menjati svest, ali verujem da udruženi možemo mnogo”, rekla je Maja Gojković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare