Održana Svetosavska akademija u Vranju

VRANJE

U okviru tradicionalne kulturno-prosvetne manifestacije „Svetsavska nedelja“, u sali Doma vojske u Vranju, održana je Svetosavska duhovna akademija Eparhije vranjske.

„Sveti Sava je bio princ, monah, prvi arhiepiskop, diplomata, prosvetitelj, ali iznad svega on je bio veliki čovek, jedan od najboljih među ljudima, rekla je na početku besede prof. dr Slađana Ristić Georgiev sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

„Odrekao se slave i bogatstva, kako bi mogao da se posveti svojoj ljubavi prema Bogu. Iako je boravio na Svetoj Gori, on se suočavao sa mnogobrojnim problemima koje je trebalo rešavati, kako u porodici, tako i u državi. Izmirio je svoju zavađenu braću Vukana i Stefana i pomogao da Srbija dobije svoju državnost. Ali se tu nije završila Savina ljubav i veličina njegove ličnosti. On se posebno zalagao za autokefalnost srpske crkve. Zahvaljujući njemu ona se priključila zajednici crkava, čime je stekla svoj duhovni identitet. Sveti Sava je postavljajući temelje srpskoj crkvi, srpskom narodu izgradio stepenice ka nebu, ali je na svakome od nas ponaosob odgovornost i sloboda da se uspinjemo tim stepenicama, sledeći njegov podvig, jer u suprotnom malo ćemo biti dostojni njegovog imena i njegovog dela“, rekla je  profesor dr Ristić Georgiev.

„Svi treba da se trudimo da živimo u duhu pravoslavlja, kako nas je i učio Sveti Sava“, poručio je vladika vranjski Pahomije koji se svima zahvalio koji su doprineli da se ovako dugi niz godina u Vranju kroz „Svetosavsku nedelju“ neguju vrednosti svetosavlja.

U programu su nastupili crkveni hor iz Leskovca, monahinje Manastira Sveti Stefan iz Žapskog, studenti Pedagoškog fakulteta, kao i učenici Gimnazije ,,Bora Stanković” i OŠ ,,Vuk Karadžić” iz Vranja.

Duhovnoj akademiji prisustvovao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, kao i brojne zvanice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare