Održana Svečana akademija posvećena godišnjici oslobođenja Vranja

VRANJE

U Domu Vojske u Vranju je održana Svečana akademija povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja grada.

U prisustvu mnogobrojnih zvanica svečana akademija je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ u izvođenju Vojnog orkestra iz Niša.

O stradanju naših predaka koji su život dali za slobodu govorio je predsednik Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, istoričar Dejan Antić.

„Večeras obeležavamo 101. godišnjicu oslobođenja Vranja i juga Srbije u prvom svetskom ratu. I ove večeri sa posebnim pijetetom sećamo se naših predaka iz Prvog pešadijskog puka, iz Moravske divizije i čitave srpske vojske koja je branila Srbiju i borila se za njeno oslobođenje. Prvi svetski rat bio je sukob sa, do tada, najvećim razaranjima i u biološkom i u privredno-ekonomskom i u infrastrukturnom pogledu. Zbog toga je taj sukob nazvan Velikim ratom. On je počeo upravo ovde na Balkanskom poluostrvu napadom austrougarske monarhije na malu i u prethodnim ratovima izmorenu i izmrcvarenu Kraljevinu Srbiju“, rekao je Antić.

Na svečanosti komandantu Kopnene vojske Srbije, general potpukovniku Milosavu Simoviću uručena je Povelja 4. oktobar, najviše priznanje Gradskog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i grada Vranja.

General potpukovnik Simović je rekao da je ovo priznanje vredno, kao i ostala gradska priznanja i da je velika čast za njegovu porodicu i njega što je dobio priznanje od Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i grada Vranja.

„Ova Povelja nas podseća na neprolazne vrednosti, na  rad, poštenje, čast, dostojanstvo, stručnost, rodoljublje, istinoljublje, pravdoljublje, hrabrost, požrtvovanje, dobrotu, ljudskost. Tim vrednostima svakog dana trebamo težiti, a munjevito bežati od prolaznih vrednosti, materijalnog bogatstva i privilegija, ljudske sujete i još mnogo toga što je bolje i ne spominjati“, istakao je general potpukovnik Simović.

Uručene su i Povelje zahvalnosti koje dodeljuje vranjski Okružni odbor Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije.

Dobitnici su penzionisani direktor Republičkog zavoda za udžbenike Beograd Dragoljub Kojčić, Gradska opština Vranjska Banja i Kompanija „Jumko“ iz Vranja.

Povelja se dodeljuje istaknutim pojedincima i pravnim licima za podršku programskim aktivnosti Udruženja i negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Svečanoj akademiji prisustovali su komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa, državni sekretar Zoran Antić, narodni poslanici Milovan Drecun, Slaviša Bulatović i Nenad Mitrović, Episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom, predstavnici Pčinjskog okruga, grada Vranja i Vranjske Banje, opštine Medveđa, zatim policije, javnih preduzeća i ustanova i brojni građani.

U muzičkom programu nastupio je Vojni orkestar iz Niša pod dirigentskom palicom Dejana Đorđevića.

Svečanom akademijom završeno je obeležavanje 4. oktobra Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare