Održana šesta multinacionalna vojna vežba „Platinasti vuk“

BUJANOVAC

U vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca danas je održana multinacionalna vojna vežba “Platinasti vuk“ kojoj je prisustvovao i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Baza „Jug“ je samo deo veće saradnje između Srbije i Amerike, rekao je ambasador i dodao da su ovakve vežbe veoma značajne i da mu je drago da su utisci svake godine sve bolji.

„Svake godine je sve bolja, jer ove vežbe su posebno bazirane na realnom scenariju, koje mirovne snage vide i u Africi i u Aziji. Oni moraju da znaju kako da rade zajedno sa drugim snagama, da govore isti jezik, znaju istu taktiku i uče jedni od drugih. Baza „Jug“ je transformisana u bazu za obuku mirovnih snaga u Evropi i mi smo veoma ponosni na ulogu koju naša država ima u tome. Uložili smo više od 22 miliona dolara u ovu bazu za obnovu, za kompjuterske simulacije, kao i za obnovu infrastukture baze“, istakao je američki ambasador.

U vežbi su učestvovala 502 pripadnika vojske i vojne policije od kojih je osim iz Srbije 257 stranaca  iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj je zajedničko uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama, kroz realizaciju taktičke vežbe po temi „Operacija očuvanja mira”.

Pripadnici vojnih snaga deset partnerskih zemalja poslednjih petnaest dana obučavali su se za vojna dejstva uz pomoć instruktora iz zemalja učesnica.

„Svi su pokazali veliki profesionalizam, a pripadnici naše vojske da mogu ravnopravno sa starešinama i vojnicima iz drugih država da učestvuju u multinacionalnim operacijama dajući doprinos miru u svetu“, istakao je pukovnik Stamenković.

U okviru multinacionalne vežbe „Platinasti vuk 19“ na poligonu Borovac održan je Dan visokih zvanica,

Ovom događaju prisustvovali su ambasadori stranih država čiji vojnici učestvuju u vežbi, načelnik Geberalštaba Milan Mojsilović, komandant kopnene vojske Milosav Simović i duge značajne ličnosti.

Iako je najavaljen dolazak ministra odbrane Aleksandra Vulina, on se nije pojavio.

Vežbu je organizovala Četvrta brigada Kopnene vojske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare