Održana radionica o propisima važnim za interno naseljene osobe, izbeglice i tražioce azila

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje održana je radionica na temu „Antidiskriminacioni propisi važni za interno raseljena lica, izbeglice i tražioce azila u Srbiji“. Radionici su prisustvovali stručni radnici Centra za socijalni rad iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, kao i predstvanici Komesarijata za izbeglice – povereništvo Leskovac.

Radionica se održava u okviru projekta „Podrška lokalnoj integraciji ekstremno ugroženih interno raseljenih lica i izbeglica i tražioca azila“ koji sprovodi Udruženje građana „Amity – Snaga prijateljstva“ uz podršku Ministarstva za rad i UNHCR-a. Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora ovog udruženja, kaže daje ova tema antidiskriminacione politike važna uprkos činjenici da Srbija ima jako dobre antidiskriminacione zakone.

„Pravni i institucionalni okvir je jeko dobar, ali u praksi je još uvek sveprisutna diskriminacija posebno prema ranjivim grupama. Interno raseljena lica i izbeglice su jedne od visokoosetljivih društvenih grupa i zato je važno razgovarati na tu temu, da podsetimo stručnjake i sve one koji rade da još uvek ima dosta njih koji nisu uspeli da pribave dokumenta, a kada nemaju osnovna dokumenta u mestima u kojima žive, nemaju boravište, prebivalište, oni su onda „nevidljiva“ lica i njihov pristup pravima socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja je jako otežan. Zato je važno poslati i poruku tolerancije i suživota. Grad Leskovac je to i pokazao jer je primio veliki broj interno raseljenih lica i izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije. Ta lica nikako ne mogu biti višak, nisu ti koji će zauzeti naša radna mesta, oni su jednaki kao i mi i trebamo da imamo takav odnos prema njima.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare