Održana manifestacija „Muzeji za 10“

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu održana je tradicionalna manifestacija „Muzeji za 10“. Tema ovogodišnje manifestacije je „Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija“, a muzej u Leskovcu je za ovu priliku pripremio program koji obuhvata više događaja i datuma od međunarodnog značaja: Međunarodni dan muzeja, Nacionalnu nedelju muzeja i 16. Evropsku noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija je zbog trenutne epidemiološke situacije pomerena, a tokom sedam dana manifestacije „Muzeji za 10“ u Leskovcu su, pored stalnih postavki, bile otvorene izložbe „Pet priča“ umetnika Milli2nd, izložba i revija radova učenika ŠOSO „11. oktobar“ pod nazivom „Iz muzejskih vitrina“. Manifestaciju su pratile radionice za decu i odrasle.

Najpre je održana radionica „Dodirni prošlost“ u kojoj su učestvovali učenici škole za obrazovanje odraslih „Dositej Obradović“, a zatim su organizovane radionice „Bako, deko, vodim vas u muzej“ i „Moja knjiga, muzejska priča“. Posebanu pažnju izazvala je revija radova učenika srednje škole Š.O.S.O. „11. oktobar“ pod nazivom „Iz muzejskih vitrina“. Učenici smera konfekcijski šivač, inspirisani crtežima Nikole Arsenovića, izradili su osam modela narodnog odevanja iz leskovačkog kraja koje su na reviji i prošetali. Ovi radovi su, zajedno sa radovima njihovih drugova sa mašinskog, grafičarskog i knjigovezačkog područja rada, bili izloženi u Noći muzeja. U muzeju kažu da posebnu zahvalnost duguju nastavnici Vanji Marković i njenoj saradnici Lidiji Dimitrijević koje su vredno mesecima radile sa decom, kao i profesorki Dragani Šelić, profesorki iz srednje Hemijske škole koja je sa svojim učenicama pomogla organizaciju revije u kojoj su njeni đaci pravili frizure modelima.

Ovom prigodom održana je i 16. po redu Evropska noć muzeja. U toku Noći muzeja, organizovano je vođenje kroz stalne postavke muzeja, u više termina, dok su posetioci mogli da posete i izložbe „Pet priča“ umetnika Milli2nd, kao i izložbu radova „Iz muzejskih vitrina“. Program Noći muzeja otvorila je šetnja na znakovnom jeziku kroz novu stalnu postavku „Leskovac – Srpski Mančester 1878 – 1941“. Organizovano je i vođenje kroz postavku Gradskoj kući, dok su mališani mogli da uživaju u igri u Dečjem muzejonu.

Tokom rada na realizaciji programa poštovane su mere preporučene od strane Vlade Republike Srbije donete Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 posebno u delu koji se odnosi na rad kulturnih institucija i organizovanje kulturno-umetničkih manifestacija. Redovno su dezinfikovane izložbene prostorije, na ulasku u muzej svim posetiocima je merena temperatura i posetioci su prilikom ulaska u muzej prelazili dezobarijeru. Takođe, posete i radionice su bile organizovane u malim grupama uz držanje fizičke distance i nošenje maski kako posetioca, tako i muzejskih radnika.

Iz muzeja poručuju da je 70 posetilaca bilo za vreme noći muzeja, a tokom čitave manifestacije prošetalo oko 200 ljudi. To jeste mali broj, ali s obzirom na trenutnu situaciju, on je i više nego zadovoljavajući.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Branka
Branka
1 godina pre

Nekada davno živeli su mama meda i tata meda koji su svojim mečićima rekli da su oni najbolji i najlepši mečići na celom svetu. Ali jednog dana tri mečeta su se zapitala koga mama i tata vole najviše?

Tutučko
Tutučko
1 godina pre
Odgovori  Branka

Mečke si ipak najviše voliv Zlatokosu.Ona si je džonjala u svačiji krevet i jela je kašu s nji.Ostali mečiki će si igrav u cirkus na kraj,će se naručkav malko med i će ripkaju za aplauzi.