Održana konferencija “Devojke koje menjaju sve(t)”

NIŠ

Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i Naučno – tehnološkim parkom u Nišu, organizovala je veliku konferenciju “Devojke koje menjaju sve(t)”. Teme konferencije bile su “Kako ostvariti svoje snove” i “Kako sprečiti nasilje nad ženama”.

  Poruka je da svako treba da ima svoju viziju, ali i da se ona jedino može ostvariti uz ravnopravnost, podršku i razumevanje zajednice. Osnaživanje devojaka na njihovom putu do cilja, jeste suština konferencije. Među uspešnima, koje su sebi postavile visoke cijeve i koje ih polako ostvaruju jeste i dizajner tekstila i odeće Jelena Dimitrijević. U više navrata izlagala je svoje modele. Bavi se i edukacijom mladih i žena.

                 “Sa ovog skupa svima preporučujem da veruju u ono što rade i da vole ono što rade jer će samo na taj način doći do uspeha i biti zadovoljni”, ističe Jelena Dimitrijević.

                  Po njenim rečima, ukoliko ljudi ne vole to što rade i nisu zadovoljni poslom onda ni uspeh nije zagarantovan.

                 Iako ima svega 13 godina, svoje iskustvo sa drugim devojkama podelila je i Ana Mitić, učenica osmog razreda specijalnog odeljenja za matematiku gimnazije “Svetozar Marković”.

                     “Mislim da je jako važno da se od malih nogu stiče samopouzdanje da bi deca mogla da naprave kasnije neke izvanredne stvari”, rekla je Ana Mitić.

                     Ona napominje da ima više planova, ali da joj je glavni cilj programiranje i informatika.

                    Podršku konferenciji, koja se na ovu temu, održava prvi put, dao je i Grad.

                “Gradsko veće i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, ovom prilikom šalju snažnu poruku podrške organizovanju ovakvih konferencija sa vrlo važnim temama, a ova konferencija je koncipirana tako da ima afirmativni deo čija je svrha podrška inovatinim mladim damama, a drugi segment čini edukacija koja se tiče sprečavanja negativnih pojava poput nasilja u porodici”, objašnjava Vladislav Marjanović, gradski većnik.

                Organizatori skupa jesu i Sigurna kuća i Kancelarija za mlade Grada Niša.

                “Upravo je cilj da motivišemo sve mlade devojke da je jako važno da postoji želja i da nikad ne odustaju od svojih snova jer se snovi ostvaruju i upravo će danas ove devojke svojim primerom pokazati kako sve one mogu da ostvare svoje snove i sve ono što su u životu poželele”, rekla je Sonja Šćekić, iz Sigurne kuće Niš.

                Jovan Milić, iz Kancelarije za mlade poručuje da je jako važno motivisati devojke da nastave da budu uporne i dosledne i da ostvaruju svoje snove, ali i da je podjednako važno da se govori o realnim izazovima i problemima sa kojima se suočavaju sada već uspešne devojke.

               Diskriminacija i teže napredovanje u poslu u odnosu na muškarce, jesu osnovni problemi sa kojim se susreću devojke. Zato razumevanje i podrška zajednice treba da budu jači, od eventualnog razočarenja koje mlade dame dožive na putu do ostvarenja svojih snova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare