Održana 12. sednica Skupštine opštine Vlasotince

smart

VLASOTINCE
Sednice vlasotinačkog lokalnog parlameta godinama unazad održavane su u popodnevnim satima i po završetku radnog vremena. Međutim ova 12. sednica počela je sa radom nešto posle 11 časova u velikoj sali zgrade opštine i završena je u razumnom vremenu, taman toliko da su pojedini odbornici koji slave ili oni koji idu u goste stignu na vreme predviđeno za ručak.
Od 45 odbornika sednici je prisustvovalo 42 odbornika, koji su imali da razmatraju 17. tačaka dnevnog reda pošto se odustalo od dve tačke dnevnog reda koje su naslovljene kao:

 1. tačka dnevnog reda
 • Predlog o izmenama i dopunama Programa poslovanja JKP ,,Vodovod” Vlasotince za 2022.gdodinu, sa Zakljukom o davanju saglasnosti
  3.tačka dnevnog reda
smart
 • Predlog Odluke o povećanju osnovnog novčanog kapitala JKP ,,Vodovod” Vlasotince.
  Podignutom rukom većine odbornika ,,za” usvojeni su svi Izveštaji o radu sa finansijskim planom za 2021.godinu i zaključkom o njegovom usvajanju za:
 • NB ,,Desanka Maksimović
 • Kulturni centar Vlasotince
 • Turistička organizacija opštine Vlasotince
 • SRC ,,Vlasina”
 • Centar za socijalni rad za optine Vlasotince i Crna Trava
 • Opštinsko pravobranilaštvo Vlasotince i Crna Trava

Ova tačka je izazvala i najviše diskusija jer Pravobranilaštvo obrađuje mnogo predmeta, u 2021.godini bio je veći od 1200.

smart

Stotinak predmeta su sudski postupci koji se odnose na zauzeća privatnih poseda za izgradnju opštinskih puteva, koji su pravljeni pre nekoliko decenija, a čiji vlasnici, odnosno naslednici, sada pokreću postupke protiv lokalnih samouprava za naknadu te imovine.
Predsednik opštine Bratislav Petrović je i ranije pozivao građane koji imaju takvo zemljište da dođu u Pravobranilaštvo i dogovore isplatu naknade, bez sudskih i troškova advokata.

Pravobranilac Irena Cvetković je konstatovala da je odziv slab.
Ona je rekla da je opština već isplatila 30 miliona dinara po takvim presudama.

Petrović je najavio da će sledeće nedelje održati sastanak sa advokatima u Vlasotincu da bi se, kkao je rekao, videlo na koji način da s etome stane na put.


Odbornik Dragan Jović, inače advokat, dao je nekoliko predloga, između ostalih i taj da se za svaki novi predmet najpre u arhivi proveri da li postoji dokaz o nekoj vrsti saglasnosti tadašnjih vlasnika za izgradnju puta. Odbornik Žarko Kostić dao je primer izgradnje puta u Šišavi pre nekoliko decenija, gde jedan od vlasnika zemljišta nije dozvolio izgradnju preko svog imanja.
Odbornici su usvojili i sledeće tačke:

smart
 • Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince
 • Operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda na teritoriji opštine Vlasotince
  Inače, sama sednica protekla je relativno mirno, i spada u ,,lake” sednice, jedino i po običaju po neku primedbu
  imali su dvojica odbornika iz redova opozicije Žarko Kostić i Dragan Jović.

 • Zvonko Ilić je, ponovo,ustoličen u direktorsku fotelju JKP ,,Vodovod”, dok je za vršioca dužnosti direktora SRC ,,Vlasina” ponovo izabran Saša Đokić.
  Odbornici su još usvojili i predlog Rešenja o prestanku mandata člana Nadzornog odbora JKP ,,Vodovod” i imenovanju novog člana, a na istovetan način to je učinjeno i za jednog člana Upravnog odbora Turističke organizacije i u OŠ ,,Božidar Miljković” u Gornjem Prisjanu za jednog člana Školskog odbora.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare