Održan Veliki koncert folklornih ansambala iz Srbije u Nišu

NIŠ

U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu održan je veliki koncert folklornih ansambala iz Srbije. Koncert je održan povodom sastanka Internacionalnog saveta festivala folklora i folklorne umetnosti  za region Jugoistočne Evrope, koji se ove godine prvi put održava u Nišu od 10. do 14. maja.

Organizator ovog skupa je Nacionalna sekcija Srbije, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niša.

U Nišu boravi više od 50 delegata iz Portugala, Španije, Italije, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Kipra, Azerbejdžana, Cevernog Kipra i Srbije i oni će razgovarati o festivalima folklora koje ova organizacija organizuje širom Evrope

Na koncertu su se smenjivali ansambli koji su  predstavljali igrame iz pojedinih delova Srbije.  Na koncertu su nastupali sansambli: AKUD “Sonja Marinković” – Novi Sad, KUD “Laza Nančić” –  Vršac, KUD “Dimitrije Koturović” –  Beograd, KUD “Dule Milosavljević” –  Čačak, AKUD “Svetozar Marković” – Kragujevac i AFA “Oro” – Niš. Pored igračkih ansambala na koncertu je nastupala i ženska pevačka grupa “Studenac” AKUD-a “Svetozar Marković” kao i etno vokalna pevačka grupa Akademskog Ženskog Hora SKC-a Niš, Veliki Narodni orkestar SKC-a Niš. Bilo je to svojevrsno folklorno putovanje kroz Srbiju.

 Kako kažu organizatori gosti  imaju prilike da se pored folklofnih igara upoznaju  sa srpskom tradicijom i time se  povećava vidljivost  kulturnog nasleđa Srbije. Za koncert koji je održan u Domu vojske kažu da su I gosti – delegati Internacionalnog saveta festivala folklora i folklorne umetnosti  za region Jugoistočne Evrope ali I domaća publika uživali u raskoši srpske folklornosti I da Srbija zaista ima šta da pokaže.

Niš će, kako najavljuju iz Studenskog kulturnog centra biti domaćin Međunarodnog studentskog festivala folklora koji će se održati u drugoj polovini jula.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare