ODRŽAN STRUČNI SIMPOZIJUM GINEKOLOGA

LESKOVAC

 

U organizaciji Srpskog lekarskog društva u motelu „Predejane“ održan je stručni simpozijum ginekološke sekcije.

 

 

Gradonačelnik Goran Cvetanović je, otvarajući manifestaciju, rekao da su ovakvi sastanci važni za čitav region, jer je saradnja lekara i međusobna razmena iskustva i saznanja neophodna za unapređenje svake medicinske oblasti, a naročito službe ginekologije i akušerstva.

„U vreme kada natalitet opada, a istovremeno dolazi do povećanja pojave malignih tumora uloga ginekologa je od neprocenjive važnosti. Leskovačka Opšta bolnica može da se pohvali da je došlo do smanjenja broja prenatalne smrtnosti, što je pokazatelj da naši lekari imaju stručno znanje i neophodan profesionalizam. U našem gradu odrađen je veliki broj laparoskopskih operacija zahvaljujući angažovanju jednog od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, prim. dr Luke Anđelića. Leskovački lekari pohađaju edukacije za izvođenje ovakvih zahvata i siguran sam da će današnje predavanje na ovu temu biti veoma značajno za sve vas. Grad Leskovac će nastaviti da radi na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite svih naših sugrađana, ali i velikog broja pacijenata koji dolaze iz čitavog Jablaničkog regiona.“

Dodao je Cvetanović i da su u proteklom periodu mnoge službe leskovačke bolnice i Doma zdravlja u potpunosti promenile svoj izgled, a zahvaljujući velikom broju donacija nabavljeni su aparati, tako da je služba ginekologije dobila novi ultrazvučni aparat, kao i CTG aparat, a porodilje imaju priliku da borave u komfornim i luksuzno opremljenim apartmanima.

Direktor hirurškog centra dr Predrag Jovanović je pozdravljajući skup rekao da ginekolozi rade jedan od najvažnijih poslova u medicini, gde imamo jedno čudo prirode, rađanje novog čoveka i gde je u njihovim rukama zdravlje majke i zdravlje deteta.

„Kao hirurg dobro znam kolika je to odgovornost, ali i zadovoljstvo kad sve to protekne kako treba. Leskovačka bolnica je osnovana 1909. godine sa 30 postelja. Kasnije je ta bolnica rasla i danas je to jedna moderna ustanova sa preko 800 kreveta koja pokriva razuđeni Jablanički okrug sa 240.000 ljudi. Godišnje se uradi preko 6.000 operacija i 1.500 porođaja.“

Predsednik ginekološko-akušerske sekcije prof. dr Snežana Rakić se nada da će ovakvi skupovi postati tradicionalni, naročito što skup polako postaje regionalni.

Teme simpozijuma su bile carski rez i maligna oboljenja.

 

Skupu su prisustvovali eminentni stručnjaci iz čitave Srbije kao i gosti iz Makedonije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare