Održan skup vinogradara i vinara

VLASOTINCE
Nekako u senci ,,Vinskog bala” u restoranu ,,Jaz” tradicionalno u organizaciji Udruženja vinogradara i voćara opštine Vlasotince okupili su se članovi ovog udruženja, kao i slavodobitnici za najbolja vina na ovoj poslednjoj kulturno – turističkoj svetkovini. Kao i svih predhodnih godina u ulozi dobrog domaćina bio je predsednik udruženja Božidar Kocić. Na meniju je bilo dobre, čak, i previše hrane, a naravno, nije manjkalo ni najboljih vina, kojih je bilo u izobilju, jer su ih doneli pobednici sa takmičenja vinara. I u tom delu, bogami nije se štedelo, a svaki od onih koji je doneo svoje vino, silno je želeo da pokaže kako je njegovo vino najvišeg kvaliteta. I tako su pobednička vina ponovo našla na ,,proveri” od iskusnih vinara koji u ,,duši” poznaju kvalitet svakog vina koje se kojim slučajem našlo na trpezi.

  • Sa zadovoljstvom svima vama mogu da predstavim naše goste koji su sa nama Zorana Vasića iz Uprave trMinistarstva poljoprivrede zaduženog za agrarna plaćanja, koji je svima nama iz udruženja pomogao mnogo u svemu onome što smo mi aplicirali kod nadležnog ministarstva. Posebno smo srećni što nam se pozivu odazvala i goste nam došla i Olja Rakić, koja je nekada bila šef kabineta za poljoprivredu tadašnjeg ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića. I mogu vam reći da sve što je bilo tada vezano za naše aktivnosti za pojedine subvencije krenulo se pravovremeno i uz stručnu i zdušnu pomoć upravo od naše gošće Olje Rakić, za šta smo joj neizmerno zahvalni – rekao je uz tople reči dobrodošlice za goste, vinogradre i vinare, predsednik Udruženja vinogradara i voćara Božidar Kocić.
    O merama i određenih uredbi Ministarstva poljporivrede Republike Srbije, prisutne voćare i vinogradare upoznao je detaljno Zoran Vasić, načelnik sektora Uprave za agrarna plaćanja u ovom ministarstvu.
  • Izuzetno mi je drago, što sam i ja pozvan na ovaj usko stručni skup. Poznato mi je da se vi bavite određenim tipom proizvodnje a koji iziskuje posebnu brigu i interesovanje za aktuelna dešavanja. Mogu vam reći da sistem subvencija kod nas funkcioniše tako, što se najpre svake godine određuje budžet za poljoprivredu, čije ministarstvo potom donosi uredbu o raspodeli sredstava po merama gde vi kao poljoprivredni proizvođači možete konkuristi za sve ono što je po određenim uredbama odobreno. Inače, uredba je podzakonski akt koji, koji traje određeno vreme. Što se tiče mehanizacije i opreme, to je primarna poljoprivredna proizvodnja koja se odnosi na sve sektore i to na stočarstvo, voćarstvo i ratarske kulture. To je sve ono gde ste podnosili zahteve svake godine po pravilniku za primarnu proizvodnju i odnosi se na podsticaje za mehanizaciju i razne vrste opreme. Za sve ove napred navedene zahteve, koji su podnošeni za ovu 2022. godinu do kraja februara, još uvek nije počela obrada podataka, što znači da narednu 2023.godinu još uvek ništa nije izašlo na način kako je to predviđeno – rekao je između ostalog Zoran Vasić.

  • Olja Rakić radila je kao šef kabineta u Ministarstvu poljoprivrede još od 2006.godine u vremenu kada je na čelu ovog ministarstva bio Slobodan Milosavljević, tako da su joj problemi iz ove sfere veoma poznati a pogotovu što se i kao profesionalni novinar dugo godina bavi raznim temama a između ostalog i temom poljoprivrede, a pored toga, savetnik je u agenciji Good food.
    Sa posebnim emocijama govorila je o samom Vlasotincu i za nju je ova varoš na jugu Srbije,
    jedna posebnost kada je u pitanju graditeljstvo a još i više vinogradarstvo ovog podneblja, Njeno izlaganje bilo je na temu ,,Značaj vina u tradiciji i kulturi vinara Vlasotinca”
  • Vino je jedno od najstarijih tvorevina ljudske civilizacije i od kada je sveta i veka postoji vino. Znamo svi, da božanstvo vinsko, to je grčki bog Dionis koga srećemo u raznim pričama o legendama. Za mene je bog vina rođen u Vlasotincu, jer kad sam prvi put pre 13 godina došla u vaš grad nisam mogla ni da pojmim da je ovaj kraj početkom 20.veka imao ovakvu arhitekturu. I onda sam saznala da ta arhitektura nije slučajno ovde došla, već da je došla zato što su bogati vinogradari svoju decu školovali u inostranstvo. A onda su oni tada iz Evrope donosili tamošnju kulturu u svoje Vlasotince. I zato sada Vlasotince izgleda kao jedna fantastična varoš, varoš koja bi mogla da se nađe rame uz rame sa mnogim Evropskim gradovima. I ovde se vidi jedan evropski duh sa početkom 20.veka. To je velika privelegija ovog grada i privelegija ovog grada nije samo arhitektura . Privelegija je što je vino iz ovih krajeva bilo na Bečkom dvoru, onda kada su Beč i Austrougarska bili zaista jedna velika monarhija. Naš život je sazdan između hleba i vina, tako da naš početak i kraj života nedvosmisleno se tiče hleba i vina. Zna se da je crveno vino personifikacija Hristove krvi i u pričešću je ono obavezno. Uzimati crveno vino znači uzimati večni život. Od vas proizvođače zavisi da li će crveno vino biti zaista sa tim božanstvenim ukusom ili neće. Posebno mi je drago što je vino u Vlasotincu ponovo počelo da ,,živi” svojim punim životom. Svake godine ima vas sve više i više i dobro je da imate taj takmičarski duh i da ćete se takmičiti se ko će bolje vino da proizvede, a dobro je da ima i dobrih degustatora koji će to vino probati. Ono što vam nedostaje to je prodor na tržište, nedostaje vam dobar marketing a to je posebno važno i zbog toga treba ozbiljno preduzeti prave korake kako bi vaše vino stiglo do kupaca – rekla je, između ostalog, Olja Rakić.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare