Održan skup podrške Aidi Ćorović, policija čuva mural Ratka Mladića

BEOGRAD

Skup podrške Aidi Ćorović koja je ranije danas privedena nakon što je sa Jelenom Jaćimović bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici, završen je večeras ispred Doma sindikata, a kolona građana potom je krenula ka muralu.

Na skupu su bili aktivisti, građani, predstavnici nevladinih organizacija i nekih opozicionih političkih stranaka.

Aida Ćorović je nešto pre 19 časova puštena i pojavila ispred Doma sindikata, zajedno sa Jelenom Jaćimović.

Nekoliko građana u rukama drže papire na kojima piše “Mural mora pasti”.

Kordon policije zaustavio je u Njegoševoj ulici kolonu građana koja se posle skupa podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović kretala ka muralu Ratku Mladiću.

Kako javlja reporter FoNeta, policija je formirala još jedan kordon, pa su učesnici protesta blokirani između dva kordona.

Među građanima su i Aida Ćorović i Jelena Jaćimović koje su puštene iz policije nešto pre 19 časova pošto su privedene nakon što su mural gađale jajima, kao i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, epidemiolog Zoran Radovanović, karikaturista Dušan Petričić, sociološkinja Vesna Pešić.

Prethodno je održan skup ispred Doma sindikata, na kojem je Aida Ćorović rekla da su današnji događaji “pravo lice režima Aleksandra Vučića”.

Ona je za N1 rekla da je njena i reakcija Jelene Jaćimović bila potpuno spontana i da nisu mnogo razmišljale. “To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)”.

Aida Ćorović je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući.

“Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dve izgrednice i odveli u PU Vračar”, rekla je Ćorović i dodala da su tamo s njima ljubazno postupali.

“Ja nisam dripac, nisam baraba, ja sam bila poslanica, mi smo dve pristojne građanke koje vuku po ulici a zaštićićemo mural”, istakla je Aida Ćorović.

Oko 20 pripadnika desničarskih organizacija pojavilo se večeras u Njegoševoj ulici, kod murala Ratka Mladića, u trenutku kada su organizatori skupa podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović najavili da je skup završen, a građani počeli da se razilaze.

Desničari su se pojavili iza korodna policije koji je sprečavao građane da se približe muralu, koji su danas jajima gađale Ćorović i Jaćimović, zbog čega su ih policajci u civilu priveli i nekoliko sati su provele u policiji.

Desničari uzvikuju “Ustaše, ustaše, “Srebrenica nije genocid” i pevaju četničke pesme, na šta učesnici skupa odgovaraju “Fašisti, fašisti”.

Jedan od organizatora skupa podrške Marko Oljača pozvao je građane da nastave akcije i okupljanja sve dok mural ne bude uklonjen.

Skup građana koji su se večeras okupili u znak podrške aktivistkinjama koje su jajima gađale mural posvećen Ratku Mladiću zavrešen je, a u blizini mesta na kom se nalazi mural ostala je samo grupa desničara i policija.

Jake policijske snage i dalje su prisutne u okolnim ulicama, u kojima saobraćaj još nije normalizovan, a kod murala se i dalje nalaze policajci u civilu.

Izvor : FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Cile
Cile
1 godina pre

Unapred dogovoreno jajarenje. Njena nvo dobija pare od drźave. Stranci utanjili, kaźu da je Vuĉiċ ok.