Održan performans „Svečana inauguracija u Nišu“

NIŠ

U organizaciji koalicije „Niš moj grad“ u centru Niša izveden je performans pod nazivom Svečana inauguracija“. Performans je izveo Slavoljub Blagojević, niški slikar i karikaturista, koji je postao poznat široj javnosti nakon što je između ostalog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao zarđale kašike, kako bi ga podsetio na njegovu ratnohuškačku prošlost.

“Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope, počev od organizacije vlasti, gde je najveći deo ingerencija skoncentrisan u jednom čoveku. Ako pogledamo demografske podatke jasno vidimo da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd. Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar svakako zaslužuje posebnu pažnju. I ne samo Niš, već i Kragujevac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje”- rekao je odbornik Koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković. 

“Reforme bi trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava.

Cilj naše borbe je promena sistema. Slavoljub Blagojević niški slikar i karikaturista svojim današnjim performansom je na najbolji način oslikao vreme u kome danas živimo” – istakao je Stanković. 

U okviru „niške svečane inauguracije“  Blagojević je postavio sedam spomenika, napravljenih od stiropora i recikliranog materijala, koji satirično ilustruju Vučićevu i naprednjačku vladavinu.

Na vrhuncu ovog “igrokaza” slikar je stavio masku sa likom Vučića, te zatim presekao crvenu vrpcu, kako bi “kao Vučić, otkrio spomenik Vučiću, za života”.

Spomenik Vučiću su velike usne, koje, kako je kazao, “izgovaraju velike laži”.

“Pošto predsednik Srbije ovoga puta nije organizovao skup sa 20.000 ljudi, koje će u Beograd iz cele Srbije dovesti 200 autobusa, želeo sam da na adekvatan obeležim još jedno njegovo ustoličenje. Najvažnije je da je on sam sebi otkrio spomenik, čime je zadovoljena ta njegova strašna potreba da uđe u istoriju, istorijske udžbenike i čitanke”, rekao je Blagojević.

Među privremeno postavljenim spomenicima se nalazi i spomenik vladikama Pahomiju i Kačavendi, koji su bili sumnjičeni za pedofiliju, a na kojem je državni orden prikačen “na nezgodnom mestu”, uz propratni tekst: “Aksios”(“Dostojan”).

Jedan od spomenika prikazuje ženu koja dvema fasciklama krije lice, odnosno nešto niže i “svoju sramotu”, a koja bi trebalo da predstavlja republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac.

“Slučaj Sava mala” predstavljen je figurom sa fantomkom i natpisom: “Sava mala, Siniša Mali i Aleksandar Veliki”.

Na platou ispred Tržnog centra “Kalča” bili ja postavljena i figura koronavirusa, kao i grb Srbije, sa natpisom: “Samo sendvič Srbina spasava”.

Performer nije izložio zarđalu furunu, sa drvima, jer je to bilo teško dovesti.

Ova instalacija trebalo je da simbolizuje Vučićeva zastrašivanja građana, među kojima je i nedavna tvrdnja da će “sledeća zima biti najgora u poslednjih 70 godina”.

Blagojević je, inače, u junu prošle godine, kao penzioner, vratio predsedniku Srbije državni paket sa vitaminima i mineralima, uz javno objašnjenje da ga doživljava kao “uvredu”, i to kupljenu njegovim a ne Vučićevim novcem.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare