Održan  Info dan povodom mera energetske sanacije u domaćinstvima

NIŠ

Povodom raspisivanja Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Niša u Gradskoj kući održan je Info dan. Prezentovan je Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Niša.                           “ Krajnji cilj nam je da građani dobiju što širu listu privrednih subjekata i time im omogućimo veći izbor privrednih subjekata koji će izvoditi radove, a koji će zadovoljiti sve kriterijume. Vrlo je bitno da domaćinstva koja izraze želju i konkurišu za mere energetske efikasnosti mogu isključivo da dobiju ponude od firmi koje će se javiti na ovaj javni poziv i zbog toga je vrlo bitno da privredni subjekti imaju potpuno adekvatnu informaciju o svim detaljima u javnom pozivu”, rekao je Ivan Pavlović  ispred Klerpa.

                            Poziv je raspisan 22. jula i otvoren je do 9. avgusta.

                            “Očekujemo poprilično dobar odaziv privrednih subjekata, jer za info sesiju  potvrđeno 28 učesnika. Očekujemo da ćemo imati dovoljan broj privrednih subjekata koji će se prijaviti, a znamo sami kako to ide- da se obično zadnjih dana svi jave na javni poziv”, dodaje Pavlović.

                            Za sufinansiranje energetske efikasnosti izdvojeno je 19 miliona dinara, 10 miliona iz budžeta grada Niša, 9 miliona od strane Ministarstva rudarstva i energetike i ta sredstva su opredeljena za mere energetske sanacije, koje su definisane u pet kategorija.

                           “Prve dve su mere koje se tiču termoizolacije- prva mera je za kuće, a druga za stambene zajednice. Treća i četvrta mera se tiču isključivo stolarije- jedna je za domaćinstva, druga je za stambene zgrade, i peta mera se odnosi na solarne panele, tako da je to tih pet mera pivot inicijative koje imamo ove godine. Vrlo je bitno je da imamo dobre rezultate u toku ove godine, jer je to pilot inicijativa i očekuje se da naredne godine i svake druge naredne godine imamo mnogo veća sredstva iz Ministarstva koja će biti na raspolaganju, zato što su povučena poprilično značajna sredstva iz evropskih fondova na nivou Republike i treba iskoristiti ovu prvu priliku i pokazati da nam je upravo ovo potrebno, to jest da je građanima potrebno, a da je sa druge strane potrebno i privredi, jer ova mera je na neki način direktna podsticajna mera i samoj privredi”, kazao je Pavlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare