Održan dadinački Ravnogorski sabor

VLASOTINCE


Poštujući tradiciju godišnjeg okupljanja, danas je u vlasotinačkom selu Dadincu održan Ravnogorski sabor kome su prisustvovali mnogobrojni poštovaoci Ravnogorskog pokreta iz više gradova sa juga Srbije. Predstavnici Ravnogorskog pokreta položili su vence i sveće na spomenik ,,Nevidljivi heroji” u centru sela, a potom je održan pomen za 34 žrtve komunističkog terora. Sveštenik iz Leskovca, Slaviša Stanojević održao je opelo stradalnicima i u obraćanju okupljenima je rekao: “Osećam veliko ushićenje  ali u isto vreme  i veliku tugu i žalost što se danas ovde okupismo povodom smrti stradalnika od komunističke ruke. Svi mi znamo kakkva je njihova smrt bila nasilna, da nije bila prirodna i nije od Boga nego da su poginuli od ruku što je najgore od svojih srodnika ruku, kao i Bugara a i Srba koji su bili prodane duše. Srba koji su možda za čašicu vlasti one propale države Jugoslavije  i komunizma  izdali rođenog brata, oca sina, i sin oca što je za veliko prokletstvo. Neka mi draga braćo i sestre ova naša ljubav koju danas pokazasmo prema njima bude jedna kap  žrtve naše u moru žrtava onih koji su svoje živote položili  ne samo ovde u Dadincu  već i u celom našem Južnomoravskom regionu  u Bojničkom kraju gde su mnogi izgubili svoje glave od svojih sunarodnika. Zbog svega toga nikad ne smemo da zaboravimo sve te koji su stradali, ne dao Bog, jer to bi bilo veliko prokletstvo”, poručio je sveštenik . 


Posle podizanja zastave i intoniranje himne usledilo je polagnje venaca i cveća na spomenik Dragiši Cvetkoviću, Jovanu Cvetkoviću, Dušanu Cvetkoviću i Petri Iliću.
Prisutnim Ravnogorcima se obratio Miloš Krstić koji je govorio o ratnim odlukama u kojima je učestvovao i Dragiša Cvetković potomak porodice Cvetković iz Dadinca:
– Dragi gosti, braćo i sestre pomaže Bog ! Okupimo se danas na 11.komemorativnom skupu u čast i u znak sećanja na Dragišu Cvetković, predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije od 1939. do 1941.godine. Danas Ravnogorski pokret odaje počast upravo njemu na mestu spomen obeležja koje je otkriveno 30.juna 2012.godine u znak zahvalnosti predsedniku jugoslovenske vlade koji je hteo da se izbegne Drugi svetski rat. Zbog potpisivanja protokola o Trojnom paktu, između sila osovina, Nemačke, Italije i Japana pučem je zbačeno kraljevsko namesništvo na čelu sa knezom Pavlom Karađorđevićem. Dragiša Cvetković je proteran iz otadžbine i proglašen državnim neprijateljem. Nepravda je isprvljena 25.septembra 2009.godinekada je rehabilitovan Dragiša Cvetković ali se njegovi posmrtni ostaci i danas nalaze na vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza – rekao je Miloš Krstić.


Na svečanom ručku koji su pripremili Ravnogorci iz Dadinca i vlasotinačke opštine, domaćini su podelili poveći broj zahvalnica svim Ravnogorskim  mesnim odborima koji svojim delovanjem i radom mnogo učinili na afirmaciji Ravnogorskog pokreta. Zahvanice su otišle u ruke i darodavcima koji su pomogli ličnim primeremom u organizaciji same svečanosti. (kraj) VS/LJS

Foeo: V. Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare