Odmrznut dogovor o sedam tačaka u Bujanovcu?

BUJANOVAC

Da li je današnji sastanak u Bujanovcu zapravo početak “odmrzavanja” dogovora o 7 tačaka, koje traje već devet godina, videće se već u naredna tri meseca.

To je rok za koji je zakazan naredni sastanak na kome će se proveriti efekti današnjih zaključaka.

Najvaljeno je da će u roku od deset dana biti formirana radna grupa koja će se baviti problemom zapošljavanja Albanaca, koji je istakao Nacionalni savet Albanaca.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je rekla da Albanci treba da budu zaposleni u srpske institucije “ne zato što zakon tako kaže već zato što je to jedino prirodno”.

Ona je dodala i da je tok od tri meseca za sledeći sastanak dat “da vidimo koliko smo vladavine prava primenili” i koliko je ljudi zaposleno.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa kaže da se danas razgovaralo o tri teme : integracija pripadnika albanske zajednice, pravosuđe i zdravstvo.

On je naveo da ” u pravoduđu nema Albanaca” kao ni na čelu zdravstvenih ustanova u Bujanovcu i Preševu.

Musrafa je dodao i da je plan od 7 tačaka, oko koga su se saglasile sve stranke koje deluju medju Albancima, usvojila i Vlada Srbije 2013. godine .

Na sprovođenju ovog plana insistirao je i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Po njegovim rečima , današnji sastanak pokazuje da je Srbija posvećena dijalogu i sprovođenju tog plana.

U Bujanovcu su danas bili i ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, predstavnici Koordinacionog tela za opštine Bujanovca, Preševo i Medveđu i predstavnici ministarstava građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i pravosuđa.

Na sastanku su učestvovali predsednici opština Bujanovca i Preševo Nagip Arifi i Ardita Sinani.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare