Odluka o Rio Tintu zbog rejtinga

BEOGRAD

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta “Jadar” delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje danas u saopštenju Fond za razvoj demokratije.

Kako se podseća, izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine geološkim istraživačima strateških sirovina omogućeno je automatsko pravo i na eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina.

Ta besplatna prava geološkim istraživačima drastično su, iznenada i po skraćenoj proceduri, povećana 20.4.2021. godine dopunama članova 4. i 52. Zakona o rudarstvu, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Fonda, na isti način kako su usvojene hitne izmene Zakona o rudarstvu prošle godine, SNS tako sada može da stavi van snage pomenutu dopunu člana 4. i člana 52. Zakona o rudarstvu.

Posle toga,  Srbija bi eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina dodeljivala putem javnog tendera najpovoljnijem ponuđaču, kao što je to bilo predviđeno brisanim članovima 14. i 15. Zakona o rudarstvu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
dodvoravanje glasacima
dodvoravanje glasacima
2 godine pre

Moglo je to i ranije da se ministarka ekologije mesala u svoj posao, imala znanje, autoritet da se suprotstavi premijerki i predsedniku u interesu gradjana. Taj prostorni plan je donela sadasnja vlast. A prethodna dokumenta su iz vremena aktuelne ministarke Mihajlovic, Sinise Malog. Ovo popustanje uoci gojenja praseta za Bozic je dokaz vise da mnogo toga vlast prepusta slucaju na stetu gradjana jer se ne ukljucuje. Al su za pretupotine ekstra angazovani. Prepali se da glasaci referenduma koji su zaokruzili NE, isto ne urade i za izbore, pa unapred od straha uzvikuju TO SU NASI, nisu vasi. Ha, ha, ha. I vasi i nasi bice protiv sve vise. Prvo zato sto sto je to najprirodniji trend u politici, a drugo previse je ikebana po ministarstvima i opstinama, nezajazljivih, drcnih nestrucnih. Ne moze da opstane tolika glupost na funkcijama s toliko pametnog na celo koji sve zna. Rio Tinto niko ne bi smeo da ukine, sem njega. Daleko bilo, da gradjani Srbije zavise od jednog coveka. to jeste za paniku i strah. Valjda treba da nam ostave osposobljene institucije a ne jos da se hvale , Evo vam, pa s snalazite bez mene!” Bolje da je rekao ,,POSLE MNE POTOP”. A to je vise nego sebicno. I to nije briga za narod. Opziciju mrzi, lenja je da vise objasnjava, govori javno, otvoreno, da se ne ustrucava od vlastodrzaca kad ih javno proziva.