Odlažu se avgustovski festivali i manifestacije

NIŠ

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab za vanredne situacije Grada Niša  je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti, navodi se u saopštenju Štaba.

                              Gradski štab za vanredne situacije razmatrao je aktuelnu situaciju u gradu u vezi sa epidemijom koronavirusa i ocenio da je sveukupna situacija složena, ali da sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.

    Situaciju, kako je ocenjeno, posebno usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije koji gravitiraju Kliničkom centru Niš. KC Niš je, kako je rečeno, dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih, ali da se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije.

                              Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, ali je istaknuto i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere.

                               Ocenjeno je da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu. Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne.

  Takođe, inspekcijskim organima izdat je nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera. Štab podseća da su zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i uoravljanju vanrednim situacijama za  nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica čiji novčani deo koji može iznositi i 2 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare