Odeljenje za državne prvake i reprezentativce

  NIŠ

 Od septembra će u niškoj Gimnaziji “9. maj”  školovanje u specijalnom sportskom odeljenju započeti treća generacija talentovanih sportista, uglavnom reprezentativaca ili državnih prvaka u svim sportovima. Prijemni za sportsko odeljenje ne postoji, a prema rečima direktora ove gimnazije Nenada Disića ponovi li se interesovanje osmaka iz prethodnih godina, za jedno mesto boriće se dva kandidata. Direktor Disić upravo zbog ovako velikog interesovanja za ovo odeljenje najavljuje  i mogućnost da od naredne školske godine  bude otvoreno i drugo sportsko odeljenje kako bi svi kandidati koji zadovoje kriterijume za upis bili i upisani.

              „Odeljenje za sportiste je otvoreno pre dve godine i trenutno imamo 40 učenika u prvoj i drugoj godini. Moram da napomenem da je zainteresovanost osmaka za ovo odeljenje veliko jer se svake godine prijavi duplo više kandidata u odnosu na broj učenika koje upisujemo. Očekujemo da ove godine taj broj bude i veći, a nadamo se da će, ovo je nezvanično, da upišemo 40 učenika, odnosno da dobijemo još jedno odeljenje za talentovane sportiste. Oni dokumentaciju podnose 22. i 23.maja tako da još ne znamo  koliko će se dece prijaviti, ali po informacijama koje imamo očekujemo da broj prijavljenih kandidata bude između 60 i 80“, kaže direktor Nenad Disić.

               Ko će biti primljen presudiće sportski rezultati  kandidata koji se boduju i koji su, u neku ruku i neka vrsta, prijemnog ispita za upis u ovo odeljenje.

              „Kandidati podnose dokumentaciju  ili potvrdu o postignutim sportskim rezultatima unazad za godinu dana. Potvrdu mora da im izda isključivo matični savez u Beogradu, o bilo kom sportu da se radi. Reprezentativci Srbije dobiju 10, prvaci Srbije 8, drugi u Srbiji dobija 7, a treći u Srbiji dobija 6 bodova. Boduje se najveći rezultat i ti bodovi se dodaju bodovima sa završnog testa u osnovnim školama“, ističe direktor Disić.

              Nastava u specijalizovanom sportskom odeljenju se bazira na programu po kome rade i sportske gimnazije. Učenici nemaju klasično fizičko vaspitanje. Umesto toga imaju dva predmeta, sport i trening i sport i zdravlje. Postoji i manja redukcija kod drugih predmeta. Nakon završetka školovanja učenici polažu državnu maturu i mogu da se opredele za bilo koji fakultet na kome žele da nastave obrazovanje.

             „Gimnazija i specijalizovana sportska odeljenja ostvaruju odličnu sradnju sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Njihovi profesori drže i neke časove našim učenicima, na fakultetu se obavljaju i merenja učenika koja su za njih važna. Ne retko koristimo i njihove sale kada su nam potrebne zbog boljih uslova tako da sa DIF-om  imamo izuzetnu saradnju. Za sve što nam je potrebno fakultet nam je uvek izlazio u susret“, objašnjava direkor Disić.

              Sa ostvaranjem sportskih odeljenja Gimnazija „9.maj“ je ponela laskav epitet sportske gimnazije, ali je ona bila to i ranije jer su mnogi sportisti bili njeni učenici. Jedan od njih  je bio i Sava Ranđelović, reprezentativac Srbije u vaterpolu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare