Odbornik Miodrag Stanković: Zaustaviti rasprodaju imovine Grada Niša

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u  Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu  kojom predlaže da se stanovi koje Grad planira da rasproda daju na korišćenje porodicama koje su izgubile krov nad glavom nakon požara koji se dogodio u ulici Aleksandra Medvedeva, po modelu koji je korišćen za porodice iz Mramora i Кrušca koje suzbog klizišta ostale bez svojih kuća. 

“Dok se svi gradovi u svetu trude da imaju što veću imovinu, Grad Niš lako rasprodaje svoju imovinu i polako ostaje bez mogućnosti da se razvija u budućnosti” – kaže Miodrag Stanković.  

Miodrag Stanković, koji je sa oštećenim porodicama ponovo obišao zgarište, podsetio je da su predstavnici gradske vlasti neposredno nakon požara obećali da će porodice dobiti na trajno korišćenje gradske stanove po subvencionisanim cenama, a da je sve okončano dodelom jednokratne novčane pomoći od 250 hiljada dinara.

Osam gradskih stanova, sedam garaža i dve zgrade su u planu niške vlasti da se prodaju na javnoj licitaciji koju Grad Niš organizuje 19. maja 2023. godine u sali Skupštine Grada Niša.

“Skandal je i to što ovog oglasa za rasprodaju stanova i lokala nema na sajtu Grada, već u dnevnim novinama, što govori o namerama vlasti da ovaj oglas prođe neopaženo.

Grad Niš je pre par godina rasprodao  šest lokala i poslovnu zgradu.  

Prodat je i lokal u Obrenovićevoj ulici u kome se nalazila apoteka Higija, što smo najoštrije osudili, prodali su javno dobro i tako uništili još jedan simbol Niša” – dodaje Stanković. 

On je povodom prodaje lokala i stanova rekao da se za vreme ove vlasti unazad nekoliko godina prvi put u istoriji Niša krenulo sa rasprodajom imovine Grada kako bi se nadoknadio prekomerno trošenje sredstava iz budžeta grada. 

Stanković je podsetio da je Državna revizorska institucija (DRI) ranije saopštila da je Niš „loše gazduju poslovnim prostorom“ i da su zbog toga njihova potraživanja od zakupaca porasla. 

“Mi se oštro protivimo ovoj odluci. Tražimo da se sa imovinom grada vlast ponaša domaćinski.

Ne može jedna generacija da stvara, druga održava a treća rasprodaje imovinu.

Neophodno je da se napravi tačan registar celokupne imovine Grada Niša , da se ista uredno upiše u knjige osnovnih sredstava i da se potom otvori javna rasprava o najboljem načinu korišćenja tih dobara” – zaključio je Stanković. (kraj) KN/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare