Odbornici SLS glasali protiv odluke da se deo katastarske opštine prepusti Kosovu Polju

GRAČANICA

Odbornici Samostalne liberalne stranke (SLS) u Skupštini opštine Gračanica glasali su danas protiv predloga  odluke o međusobnom uređenju katastarskih linija između opština Gračanica i Kosovo Polje u katastarskim zonama Preoce i Ugljare, koji je usvojen od strane većine odbornika.

Predlog ove odluke je da se 795 hektara teritorije opštine Gračanica, na kojoj se nalazi naselje Marigona sa objektima od 795.136 m2, pripoji opštini Kosovo Polje, navodi SLS.

“Ovaj predlog je usvojen na predlog predsednika opstine Gračanica Srđana Popovića, koji danas nije prisustvovao sednici SO Gračanica niti je bilo ko detaljno obrazložio taj predlog.

Pravne okvire ovog predloga predstavio je direktor za katastar,  Nebojša Sudimac, rekavši da je međusobno uređenje katastarskih linija pravno moguće.

Odbornici Samostalne liberalne stranke zatražili su odlaganje ove tačke dnevnog reda da bi se odbornici detaljnije upoznali sa ovom inicijativom predsednika opstine Srđana Popovića, koja je potpuno netransparentna, a u prilog tome govori i činjenica da je konačan material za današnju vanrednu sednicu odbornicima poslat sinoć oko 21 sat, dan pre održavanja sednice.

Samostalna liberalna stranka smatra da bi ovako važno pitanje koje podrazumeva da se opština Gračanica odriče dela svoje teritorije moralo da bude detaljno objašnjeno od strane predlagača. Smatramo da je nedopustivo da predsednik opštine Gračanice, Srđan Popović, danas nije prisustvovao sednici SO Gračanica i odbornike upoznao sa eventualnim prednostima i posledicama usvajanja ovog predloga.

Takođe, smatramo da bi svoj stav o ovom veoma bitnom pitanju trebalo putem javnih rasprava da iznesu i sami građani, posebno oni koji su vlasnici katastarskih parcela koje se ovim predlogom poklanjaju opštini Kosovo Polje.

Samostalna liberalna stranka smatra da je nedopustvo ovakvo ponašanje predsednika opstine Gračanica  Srđana Popovića da ovako bitno pitanje, uz podršku većine odbornika, sprovodi na potpuno netransparentan način.

Iz svega navedenog SLS ne može sa sigurnošću da ulazi u motive  predlagača, ali smunjamo da se radi o pre svega ličnim interesima jer u suprotnom ne vidimo razlog zašto je sve ovo urađeno na brzinu i potpuno netransparentno.

Pozivamo sve političke stranke da se javno suprotstave ovom predlogu i da se ponovo zakaže sednica na kojoj bi se ova odluka poništila i da se krene u zakonsku i transparentnu proceduru sa održanim javnim raspravama na ovu temu, nakon čega bi se ponovo u SO razmatrao predlog predsednika opstine Gracanica Srđana Popovića, koji bi detaljno morao da obrazloži.

SLS poziva medije i predstavnike NVO-a, da se aktivno bave ovom veoma bitnom temom  koja možda može imati nesagledive posledice po građane opštine  Gračanica.

SLS će čim sazna neke detalje u vezi ovog pitanja  blagovremeno obaveštavati javnost o tome”, navodi se u saopštenju SLS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare