Odbor za ljudska prava iz Vranja apeluje na medije da poštuju Kodeks novinara u izveštavanju o slučajevima seksualnog nasilja

VRANJE

U poslednjih desetak dana prijavljena su se dva slučajeva seksualnog nasilja nad maloletnicama, u kojima su osumnjičeni iz okoline Vranja, saopštio je Odbor za ljudska prava.

” Apelujemo na medije da ne iznose detalje slučajeva koji nisu u interesu javnosti jer time stavljaju javnost u ulogu “voajera” i sudije. Posebno skrećemo pažnju da se ne iznose podaci koji mogu otkriti identitet maloletnih devojaka, kao što su recimo mesto prebivališta i dr. Pozivamo novinarke i novinare da se prisete Novinarskog kodeksa i uloge medija da o ovakvim temama etički izveštavaju i ne posežu za senzacionalizom, kao i da ne uzimaju izjave članova porodice i dece. Na nadlažne apelujemo da u konkretnim slučajevima primene zakon i urade procenu rizika, individualni bezbednosni plan i da žrtvama na vreme pruže adekvatnu zaštitu i pomoć.

Nakon što je objavljena vest da je očuh pokušao da siluje maloletnu devojčicu, mediji su objavili i detalje zločina.  Javnost je na ovaj slučaj reagovala burno i umesto da osuda bude prema onom ko je nasilje učinio za nasilje se krivi majka koja je takođe doživljavala nasilje od supruga. Treba puno hrabrosti osmeliti se i prijaviti nasilje uprkos strahu da ono ne eskalira, kao i zbog prezira okoline koji potom sledi kada se o nasilju progovori jer društvo ima problem da adresira krivca i umesto toga odgovornost traži u žrtvama.

U drugom slučaju je maloletnu devojčicu silovao ujak. Pojedini mediji su se i u ovom slučaju utrkivali da iznesu što više detalja.  Podsećamo, da je za nasilje uvek i jedino odgovoran onaj ko nasilje vrši, bez obzira na okolnosti, lične karakteristike žrtava i nasilnika. Zbog toga ne treba navoditi detalje koji bi opravdavali čin nasilja, kao što je recimo podatak da li je nasilnik bio u alkoholisanom stanju – to ne opravdava niti umanjuje zločin jer je alkohol sredstvo za izvršenje a ne posledica nasilja.

Seksualno nasilje je jedno od krivičnih dela koje se najređe prijavljuje. Program SOS telefona za žene Vranje poziva sve devojke i žene sa iskustvom nasilja da se jave na besplatan broj telefona 0800/ 001- 017 radi dobijanja emotivne i pravne podrške. Svi detalji razgovora ostaju poverljivi”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare