Odbor za ljudska prava: Dijalog o Kosovu neophodan

LESKOVAC

Povodom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o budućnosti Kosova, Odbor za ljudska prava – Leskovac konstatuje da se jedino učešćem najznačajnijih društvenih i državnih činilaca u tom, preko potrebnom dijalogu, može doći do prihvatljivog rešenja koje bi bilo korisno za srpsku i albansku stranu, saopšteno je danas iz ovog Udruženja građana.

Odbor smatra da je krajnje neodgovorno prema građanima Srbije ignorisati ovu inicijativu, ili se čak i nipodaštavajuće odnositi prema njoj.

“Mislimo da se neskrivenim uživanjem u problemima vrha vlasti ne deluje opoziciono, već se pokazuje nezrelost koja je građane Srbije dosad skupo koštala”, dodaje se u saopštenju.

“Članovi Odbora ovom prilikom podsećaju da je ova organizacija 1998. prva u Srbiji pokrenula dijalog sa albanskim kolegama i intelektualcima. Na dve sesije pod radnim nazivom “Kosovski problem – istine i zablude”, u Prištini i Leskovcu, otvoreno se govorilo o mogućim rešenjima kosovske krize, ali niko nije sledio primer Odbora, nameru da se razgovorom, makar i dugotrajnim, pruži šansa razumu. Vrlo brzo počelo je da govori oružje, što je imalo tragične, nesagledive i nepopravljive posledice.

Ne želimo da se to ponovi, reč je o životima koji treba da budu svetinja.

Kosovski problem je višedecenijski, opterećuje osiromašene građane Srbije i oni više ne mogu da podnose teret mitološke svesti i ispraznih parola o tome kako je Kosovo “srce Srbije”. Političari treba da, makar i na kratko, zamrnu svoju sujetu, da razgovaraju sa predsednikom Srbije o budućnosti Kosova, bez nekih prethodnih uslova.

Civilno društvo, koje za sada ćuti treba da se izjasni za učešće u razgovoru, jer se i od uglednih domaćih nevladinih, pre svega ekspertskih organizacija, očekuju sprovodivi predlozi i inicijative. Konstruktivnost i istinski doprinos kreiranju predloga za dijalog sa albanskom stranom, za nevladine organizacije je obaveza prema članstvu i građanima Srbije”, saopštio je Odbor za ljudska prava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare