ODBOR: VEOMA MALO UČINJENO NA INTEGRACIJI MANJINA

BUJANOVAC

Povodom svetskog Dana Roma 8. aprila, Odbor za ljudska prava (OLJP) podseća da je veoma malo učinjeno što se tiče integracije manjina u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, naročito u oblastima zapošljavanja i ostvarivanja socijalnih i gradjanskih prava.

 

Odbor za ljudska prava već godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć za pripadnike romske nacionalne manjine u Bujanovcu i Preševu.  Pravne savete i pomoć dobilo je preko sto Roma a ovom prilikom ustanovljeno je da vlada veliki stepen nepoznavanja sopstvenih prava niti zakona koji ih štite od diskriminacije.

 

Odbor za ljudska prava naglašava da u godini u kojoj je moguće otvaranje Poglavlja 23. i 24. Sporazuma o pridruzivanju Srbije EU; Srbija mora da ispuni ono sto je dužna prema manjinama.

Takodje, Odbor za Ljudska Prava podseća da Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja treba da bude dinamičnije i efikasnije prema manjinama i da, poštujući Plan i Program za rešavanje krize u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, kao i Plan rekonstrukcije Koordinacionog tela, pomogne njihovoj integraciji na svim nivoima javnog sektora Republike Srbije.

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare