Odbili gradski novac za realizaciju monitoringa medija

NIŠ

 

Udruženje predsednika skupštine stanara grada Niša odbilo je da primi gradska sredstva za realizaciju monitoringa načina izveštavanja medija koji su budžetski podržani na ovogodišnjem konkursu jer je opredeljeni iznos besmislen i onemogućava ozbiljnu realizaciju takvog monitoringa, saopštili  su danas to udruženje, Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) i Biro za društvena istraživanja Beograd.

“Određivanjem nerealno malog iznosa za zahtevan, obiman i kompleksan medijski monitoring Grad Niš je poslao ružnu poruku da takvu vrstu javne kontrole rada medija, kao i načina tošenja novca građana zapravo ne želi.

Načelnik Uprave za kulturu grada Niša Nebojša Stevanović doneo je ovih dana rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2016. godini, kojim je za četvoromesečni monitoring ove vrste opredeljeno samo 270.000 dinara u bruto iznosu.

To znači da je za čitav niz različitih medijskih, socioloških, softverskih ili administrativnih aktivnosti, kao i za naknade za rad najmanje deset  iskusnih medijskih profesionalaca koje je Udruženje angažovalo, mesečno opredeljeno oko 67.000 dinara u bruto iznosu.

Takvo rešenje onemogućava  da monitoring načina izveštavanja budžetski podržanih medija bude elementarno kvalitetan, a rezultati precizni i referentni.

Opredeljeni iznos sredstava omogućio bi samo imitaciju ovog ozbiljnog posla na koju ozbiljne organizacije, profesionalci i ljudi ne mogu da pristanu.

Grad Niš je na taj način propustio priliku da prvi u Srbiji finansijski podrži monitoring načina izveštavanja medija čiji se projekti sufinansiraju iz budžeta, te na taj način učini mali istorijski iskorak u unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u medijskoj sferi.

Načelnik Uprave Stevanović je doneo ovakvo rešenje na osnovu  predloga Stručne komisije, čiji su članovi Mitko Jakovlevski, koga su predložili ANEM i Lokal press, Biljana Ljubisavljević, novinarka Bete i Jugmedie i Valentina Simić, novinarka Televizije Zona plus.

Rešenjem je podeljeno ukupno 1.900.000 dinara, od kojih je Medija&Reform centar dobio 680.000 dinara za projekat „Građani, mediji i lokalna vlast- partnerstvo u javnom interesu“, Udruženje „Vetrenjača“ 500.000 dinara za projekat „Medijska pismenost za sve“, a Udruženje novinara Srbije 450.000 dinara za projekat Stručni skup „Niško novinarstvo u srpskom novinarstvu“.

Udruženje predsednika skupštine stanara dobilo je najmanji iznos u ovakvoj konkurenciji, a za projekat koji je izuzetno obiman,komplikovan i složen.

Udruženje je, inače, u budžetu projekta predvidelo  660 hiljada dinara, što je smatralo skromnom cifrom za realizaciju takvog posla.

Predloženi monitoring podrazumevao je  četvoromesečno praćenje i analizu  na stotine uzoraka medijskih sadržaja, od novinskih vesti do televizijskih emisija, koje će se emitovati na 30.tak medija čiji su projekti podržani na ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša.

Cilj monitoringa je stručno merenje da li ti mediji  kroz izveštavanje ostvaruju javni interes, a pre svega da li izveštavaju profesionalno, objektivno i nepristrano o temama od značaja za građane ili promovišu interese lokalne vlasti, vlasnika medija i komercijalnih partera.

Metodologija monitoringa zasnovana je na standardima koji postoje u medijski razvijenim državama, uz korišćenje sociološki relevatnih instrumenata za tu vrstu merenja.

Monitoring podrazumeva određivanje mesečnih uzoraka tekstova, priloga, emisija i drugih medijskih sadržaja za svaki od tih medija, samoevaluaciju uzoraka koju bi realizovali novinari tih medija i eksternu evaluaciju uzoraka koju bi obavljalo osam nepristrasnih medijskih eksperata, sa iskustvom u ovakvom monitoringu.

Uz profesionalnu evaluaciju, koja daje prilično precizne rezultate, monitoring je podrazumevao  i on lajn anketu u kojoj bi građani, odnosno gledaoci, slušaoci i čitaoci ocenjivali način izveštavanja.

Sličan monitoring su, inače, prošle godine realizovali Lokalni antikorupcijski forum Niš i Biro za društvena istraživanja, kao pilot projekat na nivou Srbije, koji nije imao bilo čiju finansijsku podršku.

Monitoring koji je ove godine predložilo Udruženje razlikuje se u nekim segmentima od monitoringa  LAF-a i BIRODI-ja, a jedna od ključnih novina je anketiranje građana o načinu izveštavanja medija.

Tri izveštaja LAF-a i BIRODI-ja o monitoringu prošlogodišnjeg konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u kojima su analizirani konkurs, način izveštavanja medija i način trošenja sredstava, naišla su na dobre kritike dela domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave medijima i njihovim finansiranjem.

Monitoring LAF-a i BIRODI-ja pokazao je da su mediji koji su dobili najviše sredstava u najmanjoj meri ostvarili javni interes, a najviše promovisali lokalnu vlast kroz uglavnom afirmativno izveštavanje o njenim aktivnostima.

Uprkos tome, ti isti mediji su i ove godine dobili najveći iznos budžetskih sredstava, a Uprava za kulturu i Stručna komisija su inovirani model monitoringa načina izveštavanja budžetski podržanih medija, koji je prošle godine dao dobre rezultate, “častile“ mizernim sredstvima koja onemogućavaju tu vrstu kontole.

Takve odluke su jasni pokazatelj da vlast, pa ni medijska struka, još nisu spremni na suštinsku transparentnost, kao ni na stručnu i građansku kontrolu svog delovanja, odnosno trošenja novca poreskih obveznika. Sve dok to bude tako, loša  situacija u medijima, institucijama i celokupnom društvu biće „zacementirana“, a promene skoro nemoguće, navode Udruženje predsednika skupštine stanara , LAF Niš i BIRODI Beograd

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare