Odata pošta Hristiforu Crniloviću

VLASOTINCE

Povodom dana rođenja Hristifora Crnilovića, 8. februara je na spomen-obeležje položeno cveće i minutom ćutanja odata pošta velikom srpskom etnografu i slikaru. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave, biblioteke i opštinskih boračkih udruženja.

Položivši cveće, prisutni su još jednom odali priznanje njegovom radu i kulturnom zaveštanju. Prisutnima se obratio Srba Takić, direktor biblioteke i predsednika OO SUBNOR-a.

  • Za života neshvaćen, posvećenik svome poslu i misiji koju je sam sebi zadao, od svojih savremenika pogrdno nazivan “Kica Pustood” Hristifor Crnilović je ostavio izuzetna slikarska dela, ali i etnografsku zbirku neprolazne vrednosti, koja se danas čuva u Etnografskom muzeju u Beogradu. Učesnik bitaka na Kumanovu i Bregalnici, na Ceru i Kolubari, svedok albanske golgote, ostavio je za sobom delo koje nam služi na nauk i ravnanje, koje zaslužuje svako poštovanje i obavezu da mu budemo dostojni sledbenici – podsetio je prisutne Srba Takić.

Skulptura Hristifora Crnilovića postavljena je i otkrivena 5. jula prošle 2023.godine na 60. godišnjicu od njegove smrti. Skulptura jednog od najznačajnijih i najpoznatijih srpskih etnografa, jednog od onih Vlasotinčana koji su svojim delom ostavili trag u svome rodu je bio način da se Vlasotince oduži čoveku koji u rodnom Vlasotincu nije bio dovoljno shvaćen za života.

Skulptura je rad akademskog vajara dr Miloša Šarića i odiše originalnošću i autentičnošću. Izrađena je i postavljena na predlog biblioteke, uz punu podršku opštinske uprave i pomoć JKP „Vodovod“. (kraj) VS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare