Odata pošta heroinama Prvog svetskog rata: „Toliku humanost Vranje ne zaboravlja“

VRANJE

Na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, kraj spomenika „Žene Škotske“, održan je komemorativni skup na kome se sa velikim poštovanjem govorilo o humanosti i požrtvovanju škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica.

One su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

„Dr Izabel Emsli Haton je 1918. godine imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana je u Vranje. Šestu jedinicu „Bolnice žene Škotske“ uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda. Jedinicu „Amerika“ činilo je 11 lekara i 40 medicinskih sestara. Na čelu ove jedinice bila je dr Izabel Emsli Haton koja je plenila dobrotom i predanošću svom pozivu. Dolaskom u naš grad, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima“, rekao je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

Dodao je da je ova mlada i vredna doktorka sa svojim saradnicama od opustošenih i opljačkanih prostorija, bez ikakve opreme, uspela da  organizuje bolnicu. Potpuno je bila opremljena i stvoreni su pristojni uslovi za lečenje pacijenata. Tako su postavljeni temelji posleratnog zdravstvenog sistema u Vranju.

„Toliku humanost Vranje ne zaboravlja. Ove vrle i plemenite doktorke i medicinske sestre, njihovo milosrđe i želja da pruže pomoć svima oličenje su najviših mogućih vrlina. Zbog toga će one zauvek biti deo istorije našeg grada, a građani Vranja će ih pominjati sa poštovanjem“, rekao je Tričković.

O hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica govorio je i direktor vranjskog Zdravstvenog centra dr Saša Đorđević.

„Podsetio bih da je u tom periodu sedam lekara nastradalo u ratu. Jedini lekar Panta Kostić, bio je mobilisan. Tada se pojavila Škotska bolnica, doktorka sa 11 lekara i 40 sestara, u mestu gde vlada pegavi tifus, španska groznica, a smrtnost je ogromna. Vranjanci su ljubili vozila koja su ulazila u grad i bacali cveće. Doktorka, kao prvi oficir odužila se ovom narodu svojom čašću, svojom brigom za pacijente i tako pridobila narod“, kazao je dr Đorđević.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence i cveće su položile brojne delegacije, među kojima su bili prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, delegacija gradske opštine Mladenovac.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenici Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare