Odata počast ženama Škotske


VRANJE

Kraj spomenika koji je podignut na platou ispred Doma zdravlja u Vranju u znak sećanja na heroine iz Škotske koje su tokom Prvog svetskog rata lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo, održan je skup na kome je govorio gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je podsetio na strahote i ogromna stradanja tokom Velikog rata, koje nisu mimoišle ni Srbiju.

„Srbija je u ovom svetskom sukobu pretrpela nesagledive posledice. A njen siroti jug i Vranje, bili su itekako pogođeni razaranjem. U mesecima nakon Prvog svetskog rata, Grad je praktično bio bez lekara. U Vranje tada dolaze pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali “Jedinica Amerika”, predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton”, rekao je gradonačelnik.

Milenković je dodao da su hrabre žene Škotske postavile temelje zdravstvenog sistema u Vranju.

„One su lečile ranjenike, povratnike sa Solunskog fronta i hrabro se borile protiv epidemija Španskog gripa, a potom i pegavog tifusa. Jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara, najzaslužniji su za obnovu rada vranjske Bolnice. Dr Haton i njene saradnice pamtimo i čuvamo kao svoje. Kao jedne od naših. Bez sumnje, ono što su žene Škotske učinile za naše pretke, hrabre borce sa fronta, jedan je od najsvetlijih primera u istoriji našeg grada“, rekao je gradonačelnik.

U programu koji je priređen učestvovale su Sofija Stanković i Jovana Pavlović, učenice Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence su položili gradonačelnik Vranja sa saradnicima, predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, predsednica Skupštine gradske opštine Mladenovac Gordana Dimitrijević Bjeličić sa saradnicima, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, kao i delegacije boračkih organizacija, vojske, Zdravstvenog centra i Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare