Odakle sumporna voda u centru Bujanovca?

BUJANOVAC

Izvor geotermalnih voda iz kojeg je juče ujutru izbijala gusta para, u krugu fabrike „Gumoplastika“, koja se nalazi u samom centru Bujanovca, bila je tema današnje sednice opštinskog Štaba za vanredne situacije.

„Stanje je zabrinjavajuće“, rekla je Snežana Milošević, ekolog u Opštinskoj upravi.

„Izvor miriše na sumpornu kiselinu, a danas je temperatura pare i zemljišta 40 stepeni, dok je juče bila 95-100 stepeni. Ono što zabrinjava jeste to što je zemljište rastresito, pa može doći do urušavanja terena, prečnik izvorišta je 30cm“, istakla je Milošević.

Ona je naglasila da će Zavod za javno zdravlje Vranje uraditi analizu onog trenutka kada bude prikupljena dovoljna količina uzorka tečnosti i da očekuje da to bude obavljeno sutra kada će se i znati da li izvorište predstavlja neku pretnju po okolinu.

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je naglasio da je profesor sa Rudarsko – geološkog fakulteta, Voja Tomić, koji je konsultovan oko ovog slučaja, bio decidan da na ovim prostorima sumporne vode nema i da je u pitanju ili ekološki akcident ili havarija podzemnih instalacija, što  zahteva hitnu intervenciju stručnih ekipa.

„Svi nadležni organi, prvenstveno Ministarstvo rudarstva i energetike, su blagovremeno obavešteni i dolazak stručnih ekipa iz Beograda se očekuje u ponedeljak“, izvestio je članove Štaba, Agim Haliti, inspektor za zaštitu životne sredine.

Haliti je dodao da je potvrđeno da u krugu oko izvora nema nikakvih strujnih instalacija niti mreže parnog grejanja.

Prostor oko izvora obezbeđuje policija, a po rečima načelnika Policijske stanice Bujanovac, Gorana Savića, direktoru „Gumoplastike“ je sugerisano da se obustavi rad u fabrici dok se ne utvrdi da li je izvor opasan po zdravlje ljudi.

Policijski službenik, po naređenju načelnika, JUGPress-u nije dozvolio fotografisanje izvora, ali smo imali uvid u stanje na lokaciji, koje se bitno razlikuje u odnosu na jučerašnji dan kada je gusta para izbijala do visine od oko dva metra, dok je sada znatno slabijeg intenziteta.

Fabrika i poslovni objekti u okolini od juče nemaju struju.

Predstavnik Elektrodistribucije Bujanovac je na sednici Štaba objasnio da je do prekida u isporuci elektične energije „došlo automatski“, ali nije precizirao šta je konkretan uzrok.

Vlasnici radnji, sa kojima smo razgovarali, polako gube strpljenje.

„Mi od ovoga živimo, a nemamo struju dva dana, i pritom nas ništa ne obaveštavaju. Niko nije nadležan i niko nije dao nalog za isključenje“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare